Сочни растения – СУКУЛЕНТИ

Sukulenti-sochni

Сочни растения – СУКУЛЕНТИ.

Сукулентите са растения, които добре подхождат за начинаещ градинар. Отглеждането на тези растения е лесно и дори да сте забравили за дълго време да полагате необходимите грижи, то с тях нищо няма да се случи.
Уникални, напълно невзискателни и даже с лечебни свойства стайни растения под названието сукуленти, отлично се вписват в интериора на всяко помещение. В тази група могат да бъдат включени най-разнообразни растения, поради което пред всеки градинар се откриват широки възможности за оформяне на оригинален интериор. Тези растения се различават по външен вид, но що се отнася до грижите за тях – те са напълно еднакви.

Стайни сукуленти – видове.
Във света са известни над 800 вида сукуленти. Най-разпространени сред тях са кактусите. Стайните сукуленти не рядко се използват за медицински цели: алое, традиционния келанхое, лечебната агава и други.

В зависимост от процеса на натрупване на влага се различават два вида сукуленти:

1. Листови сукуленти. Тези растения притежават дебели листа акумулиращи течност и имат уникално восъчно покритие.

2. Стеблеви сукуленти. Тови вид сукуленти са способни да натрупват влага в стъблата си, а коренната им система е в състояние да акумулира влага дори от повърхността на почвата.

Грижа за сукулентите. Тези растения са непретенциозни, но независимо от това грижите за тях следва да се прилагат правилно. Предлагаме няколко правила, които са приложими за всеки вид сукуленти:
1. Осигуряване на отлично осветление;
2. Поливането следва да бъде умерено, особено през зимния период – не повече от четири пъти седмично, а през летните горещини не повече от един път в седмицата;
3. През зимата следва да се поддържа температура около 13 до 15 градуса С.
4. Необходимо е да им се осигури добър дренаж;
5. Тези растения не обичат торф, а грунта следва да е умерено влажен.

Сочни растения – сукуленти.

Правилата за отглеждане понякога се подлагат на изменения. Всичко зависи от родината на растенията, както и от някои техни специфични особености:
1. Пеперомии – тези растения, чиято родина се явява Южна Америка се нуждаят от период на почивка през зимата и ниско ниво на влажност.
2. Ако родината на растенията е Централна Америка, в такъв случай те трябва зимуват при температура 12 градуса С, а процеса на поливане се ограничава допълнително.
3. За сукуленти, идващи от тропиците, е необходимо да се поддържа висока влажност, а температурния режим при зимната пауза следва да е около 15 градуса С.

4. За сукуленти идващи от горещите географски ширини, следва да се осигури минимум 15 градуса С при зимуването им. При тях е необходимо умерено поливане през лятото.
5. Ако окраската на растенията е червена или светла, следва да им се осигури колкото може по-ярко осветление.
6. Растенията с тъмен цвят следва да се пазят от ярка светлина.
7. Сукулентите имащи месести стъбла или листа изискват по-слабо поливане.
8. За растенията с бърз растеж е необходимо да се подбере добре наторен грунт.

Сочни растения – сукуленти.

Още факти за сукуленти

Коментари (2)

 1. Здравейте,

  Искам да попитам, ако
  предлагате суколенти или др. малки цветя за сватба и сте производител , може ли да се свържете и да ни предложите да купим от вас?

  Поздрави!

  1. Здравейте,
   В Zeleno BG, в категория ГРАДИНСКИ ЦЕНТРОВЕ 🌳има представени 61 градински центъра от цяла България, с телефони, адреси, продуктово разнообразие: https://zeleno.bg/business_area/gradinski-tsentrove/
   Прозвънете ги, Можете да ги сортирате по ГРАДОВЕ

Отговорете