Растения дубльори

Yuniperus
Юниперус

Растения дубльори

Как с минимални усилия да създадете мечтаната леха

Когато климатът и околната среда не позволяват засаждането на харесвани от вас растения, то тогава можете да се опитате да ги замените с подобни на тях култури. Голямото разнообразие на видове позволява характерна композиция да бъде създадена от различни растения, които са с подобна форма, големина и цветова гама.
Разбира се, розата може да се замени само от роза, а магнолията, лировото дърво и гинкото са толкова интересни и необичайни, че не могат да бъдат имитирани.

Формата

Южният пейзаж с пирамидални кипариси в комбинация с бор с чадъровидна форма може да се замести от юниперуси и кедър. Японската лиственица пък отдалеч напомня величествения силует на атлаския кедър. Даже сиво-синият оттенък на игличките им си прилича, само че лиственицата се лишава от тях през зимата. Голяма прилика имат също и плачещите им форми.
Буйно и ефектно израстващата трева котардерия винаги привлича вниманието. Ако не можете да я намерите, то тогава можеде да я замените с китайски мискантус.
Пирамидалната топола, която изисква по-топли условия, може да бъде заменена с не толкова претенциозния си сорт беролинезис.
По-устойчиви от цъфтящите красиви лиани като бугенвилеята, глицинията или увивните рози са клематисът, лоницерата, които не отстъпват по ефектен цъфтеж.

Растения дубльори.

Цветът

Структурата на цвета може да даде неподражаем ефект. Например тагетесите нямат равни в пищният си с различни оттенъци на жълто-оранжевата багра цъфтеж.
Редките цветове на дървовидната карагана няма да бъдат равностойни, но могат да заменят каскадата от златисти цветове, които образува лабурнумът или златен дъжд.
Южната акация или албиция може да бъде заместена с бялата акация – робиния.
Вместо едролистната хортензия може да използвате дървовидната или метличестата.

Трудно може да се заменят цъфтящите със сини цветове кариоптерис и цеонтусът. На добре осветено и проветриво място може да засадите будлея, която има сортове и със синьо-виолетова окраска на цветовете.
Като растения дубльори могат да бъдат използвани и калината, офиката, вишната. Изборът на видове в зелената цветова гама обаче няма да ви затрудни. Сребристата окраска на растенията често е свързана с екологичните им местообитания – високата температура, сухата почва и въздух. За създаването на такава гама в градината можете да използвате облепиха, върба, а от тревистите – пелин, седум и др.

Отговорете