Ранункулус или декоративно лютиче

ranunkulus-asiatikus

Ранункулус или декоративно лютиче.
Ранункулусът е едно от най-красивите цветя в градината.

Ранункулусът (Ranunculus) или декоративното лютиче се отнася към многогодишни растения. То е кореногрудково растение от семейство Лютикови /Ranunculaceae/. По света се наброяват около 600 вида. Произхожда от сенчестите гори на Южна Европа, Северна Африка и Мала Азия.
Съцветията на рaнункулуса наподобяват на пиони или рози, а някои видове приличат на макове. Височината на това растение е 30-50см. Цъфти от пролетта до средата на лятото и краси градината и балкона с различни багри от кичести или прости цветове. Цветовете са с диаметър 6-7см. Цветето цъфти в розово, лилаво, жълто, оранжево, червено, бяло и има нежен аромат.

Тези невисоки растения ще украсят всяка градина и ще ви радват със своя цъфтеж.
Най-популярните видове РAНУКУЛУС са АЗИАТСКОТО ЛЮТИЧЕ (Ranunculus asiaticus) и АФРИКАНСКОТО. Те се смятат за най-красивите от всички видове. Азиатското лютиче има цветчета, които приличат на рози, но са по-малки по размер. А африканското лютиче има по-големи листа и цветове. В него има множество завити навътре венчелистчета, наподобяващи красив кичест божур.

Ранункулус или декоративно лютиче.

Лютичето предпочита топли полусенчести до слънчеви места с добре дренирана ронлива песъчлива почва. Поливането трябва да бъде умерено. Също така не понася зимни застудявания, затова не трябва да бъде оставяно да презимува на открито, а грудките трябва да се изкопават и да се съхраняват до началото на пролетта. На следващата година отново ги засадете в градината. Макар че в някои по-топли райони на България можете да ги оставите да презимуват.
Размножаването става чрез грудките или по-рядко чрез семена. Грудките се засаждат в групи по 10 – 15 на дълбочина от 5-8см и на разстояние 10 -15см една от друга през пролетта, при температура около 10 – 12 градуса. Преди засаждане е добре да се накиснат в хладка вода за няколко часа докато набъбнат. Поливат се обилно.

Ранункулусът започва да цъфти още през 2-3 седмица от засаждането си.
Тори се с течна тор за цъфтящи растения в активния период на цъфтежа.
Могат да се закупят от разсадници (в zeleno.bg има регистрирани 73 разсадника към момента) както през есента, така и в ранна пролет.
Използва се и като рязан цвят за букети.

Отговорете