Ралица

Ralitsa

Ралица

Ралицата – кралицата на сините
Може да ви зарадва с цвят повторно, ако вземете мерки предварително

Това име е дадено на ралицата не без основание. Повечето сортове действително цъфтят във всички оттенъци на синьото – от небесното до тъмновиолетовото. Не са рядкост обаче и растенията с бяла или розова окраска, а в природата съществуват делфиниуми и с червени или жълти цветове.
Ралицата (Consolida) може да се срещне във всеки ъгъл на планетата ни. В света има повече от 370 сорта, но повечето от тях са в Китай. Своето название културата е получила благодарение на сходството на пъпките си със силуета на делфина. Най-горното от венчелистчетата има шпора – малък придатък отгоре.

Обича влагата, не се бои от големи студове.
Хибридната ралица е представител на семейство Лютикови. Това тревисто растение има достатъчно нежни стебла с височина до 3 м. Цветовете са събрани по 50-80 бр. в елегантни съцветия с пирамидална форма с дължина до 70-80 см. Ралицата започва да цъфти в края на юни и цъфти в продължение на месец. Ако махате прецъфтелите цветове, стимулирате растението и ралицата може да цъфне повторно в началото на есента. Ралицата издържа мразове до минус 50 градуса при наличие на снежна покривка. На едно място може да расте 6-8 години. Тя е влаголюбива, въпреки че при застояване на вода може да загине. Особено необходимо е обилното поливане в периода, когато се оформят пъпките. На всеки храст са необходими 2-3 кофи вода за седмица. На растежа на ралицата добре влияят и минералните и течни торове през пролетта и есента.

Ралица, особености.

Стройна, но не може без подпори.
Растенията се нуждаят и от физическа поддържка. Високият ръст, тежките съцветия, а и най-главното чупливите стебла, всичко това показва, че растението се нуждае от опора, която съответства на височината на растението. Връзването се прави внимателно и на няколко етапа, на различна височина – на 50 см, 100 см и при самото съцветие, ако то е много голямо – на две места.
Ралицата с времето се нуждае от прореждане. Оставят се 3-4 силни филизи, а останалите се счупват, за да се съживи храста и за да станат съцветията по-големи. За съжаление, ралицата е предразположена към различни заболявания. Източник могат да бъдат климатичните условия, насекомите или неспазването на агротехниката.

Как се хваща.
Семената на ралицата не могат да съхранят свойствата на майчиното растение, като окраската и кичесттите цветове. Затова пък вегетативното размножение напълно повтаря изходния сорт. Делене на коренищата е допустимо както през пролетта, така и през ранната есен. Храста на възраст 3-4 години се изкопава и се делят старите стебла така, че във всяка отделена част да има по 1-2 филиза или пъпки и малко здрави корени. По такъв начин можете да разделите храста на 8-10 части.
Преди посаждането се изкопава почвата на дълбочина 30-40 см, като се добавя угнил оборски тор, 50 г минерален тор, пепел и вар и всичко се смесва добре.

Коментари (9)

 1. Цветето ралица е едно от най-красивите градински цветя .

 2. И аз имам едно малко цвете в къщи на име Раличка. За съжаление нямам градина, където да засадя това прекрасно цвете 🙂

 3. Много харесвам красивото цвете ралица, но обожавам моята прекрасна внучка Ралица, която днес има рожден ден:)))

 4. Любимото ми цвете, не защото съм кръстена на него, а защото то има неземна красота!!

 5. Здравейте

  ЗЕЛЕНО БГ и ГРАДИНА БГ са каталози с над 300 фирми за ГРАДИНА, ЦВЕТЯ и всичко свързано:

  ZELENO.BG – КАТАЛОГ НА ФИРМИ ЗА ОЗЕЛЕНЯВАНЕ и ГРАДИНА: https://zeleno.bg
  GRADINA.BG – КАТАЛОГ НА ФИРМИ ЗА ГРАДИНАТА: https://gradina.bg

  Потърсете в категориите ФИРМА която да ви свърши работа.
  Поздрави,

Отговорете