Пулсатила /Съсънка/ Pulsatilla vulgaris

Pulsatila

Пулсатила /Съсънка/ Pulsatilla vulgaris

Автор: фирма ФЛОРИЯНА 1702 ЕООД

Пулсатила (Pulsatilla) е род от Семейство Лютикови (Ranunculaceae), представен от около 30 вида многогодишни тревисти растения. У нас популярни са още и наименованията съсънка и котенце. Естествено разпространена е в Северна Америка, Европа и Азия. В България се среща в диво състояние по ливадите в по-ниските части на почти всички наши планини.

Най-популярният и разпространен вид е Pulsatilla vulgaris – обикновена или полска съсънка. Тя е много красиво и нежно цвете, достигащо около15-20см. височина. Цялото растение е покрито с фини власинки, придаващи му блестящо-кадифен вид. Коренът е месест, централен, слабо разклонен и достига голяма дълбочина. Листата са силно нарязани, светлозелени, перести, събрани в приосновна розетка.

Видове пулсатила, Съсънка

Пулсатила /Съсънка/.

Цветовете се появяват рано през пролетта и при разпукване са камбанковидни, а с напредване на цъфтежа става звездовидни, доста едри за размера на това дребно цвете – достигат 5-6см. в диаметър. От външната страна са силно окосмени. Цвета е обагрен в лавандулово лилаво, но вече са създадени сортове с бели, червени и розови цветове, а в последните години са култивирани и кичести вариетети.  Изключително декоративно растение по време на цъфтежа, който е доста продължителен,  около два месеца/април-юни/. По-възрастните растения, около 3 – 4 годишните, се разпростират на 40-50 см. в ширина и образуват около 30-40 цвята, отварящи се последователно, което още повече удължава периода на цъфтеж.

Отглеждане: Съсънката е напълно зимоустойчива, непретенциозна и следователно доста лесна за отглеждане. Достатъчно е да бъде засадена на добре огрято от слънцето място, защото обича директните слънчеви лъчи. Почвата трябва да е с леко алкална реакция, дренирана, да не задържа излишна влага. Като едно типично ливадно, полско растение, а и заради дългия си корен, съсънката не се нуждае от специален режим на поливане. Идеално, нали!?!

Размноженение: Pulsatilla vulgaris се размножава лесно от семена, които може да засеете директно в градината през май-юни или през февруари-април да отгледате разсад, който да засадите на открито през май-юни.

Съсънка за Вашия алпинеум

Това растение е перфектния избор за Вашия алпинеум или скален кът!

Пулсатила  можете да закупите от автора на статията фирма ФЛОРИЯНА 1702 ЕООД

 

Отговорете