Пролетно засаждане на цветя

zasadi-tsvetya-prolet

Пролетно засаждане на цветя.

Вергиния Генова

Март е женски месец и като такъв той е началото, в който се заражда и живота. На нас, почти импулсивно ни се иска да участваме в сътворението. Да засадим градината, дърво, храст или дори само едно цвете в саксия. А как да го направим? Старите цветари и градинари са запознати, за начинаещите на помощ идва Интернет, списанията и магазините.

Ако сме решили да засеем цветя, то можем да закупим такива семена, каквито ни харесват, като се поинтересуваме кога и в каква почва трябва да се отглеждат. Дали можем да ги гледаме в саксия на балкона или е по-добре да се засадят в градина. Обикновено на опаковката на семената е отбелязано най-общо кога се засяват, кога се разсаждат и кога да очакваме да цъфнат. Важно е да се знае дали са едногодишни или многогодишни.

Хубава идея е да засеем в саксии различни видове подправки, така, когато поникнат и се развият, хем ще се радваме на зеленина в кухнята, хем винаги ще имаме свежи подправки под ръка.
Когато засяваме или садим в саксия най-отдолу е добре да поставим малки камъчета и пясък, за да може да се оттича водата и да не става глетава почвата, защото в този случай, ако преполеем цветето то лесно може да изгние.

Пролетно засаждане на цветя.

Но обикновено не ни се чака чак толкова дълго, затова повече предпочитаме да засадим цветя с корени или луковички.

Пролет хората купуват градински теменужки, зюмбюли, нарциси, петунии. И естествено рози.
За да засадим цвете, не е нужно кой знае какво – подходяща пръст, тор, пясък, ръкавици и градинарски инструменти. Обикновено на опаковката е описано точно как трябва да се засади. Трябва да се изкопае достатъчно дълбока дупка, да се сложи малко тор, да се постави растението. И да се покрие добре с пръст и тор, след което да се полее.

Много хора не четат и затова може да засадят например розата с найлона, в който се продава, което не е никак добре за растението.

Тази пролет може да откриете на пазара различни цветове рози, които са с различно предназначение – бордюрни, катерещи се, храстовидни. Ако желаете да направите арка от рози, желателно е да питате конкретно за катерещи се, тип трендафил. Цените на всички видове варират от 2.00 до 3.50 лв.

Връзка теменужки струва 4.50 лв. А луковиците от ириси и фрезии са по 5.20 лв. Като цяло цените варират в зависимост от това, което сте избрали. Но спокойно може да разкрасите ежедневието си със съвсем скромна сума.
Винаги, когато гледам огромните жилищни блокове и малкото запустяло тревно място около тях се чудя как ли биха изглеждали, ако всеки жител прекопаеше само 1 кв. м. и засадеше само едно цвете?

Според японците, за да си живял пълноценно е достатъчно да си построил дом, да си създал дете и да си посадил дърво. Какви ли са ценностите според българите?

Посадъчен материал за цветя можете да купите от фирмите регистрирани в категория 🌱 Посадъчни материали в ЗЕЛЕНО БГ.

Отговорете