Пролетни балкони

Proleten-balkon

Пролетни балкони.

докоснати от приказна магия
текст: Теодора Джамбазова

В съвременния забързан свят, когато личното ни пространство се ограничава все повече вследствие на урбанизацията, градинарството се превръща в истинско предизвикателство за хората в града. Да имате красив балкон с цветя е наистина предизвикателство.

Най-лесният вариант за отглеждане на любимите ни растения е да си направим „градина в саксия”, като засадим и комбинираме едногодишни с многогодишни, цъфтящи и листно-декоративни растения в саксии, сандъчета и контейнери. Аранжираните съдове с растения в подходящи багри ще съживят патиото, верандата, малкия балкон и дори первазите на прозорците. Комбинирайте растения със сходни изисквания към светлината, температурата и поливането.

– А защо да се радвате само на визуалния ефект на цветовете, като можете да добавите и прекрасно ухание към малката градина в саксия…
Можете да опитате като добавите нежен карамфил (Diabthus), малко сладък игловръх (Labularia maritima), кичест иберис (Iberis), омайна петуния (Petunia), дребноцветен хелиотропиум (Heliotropium) или катерлив сладък грах (Lathyrus).

Ето и някои многогодишни растения, които ще ви доставят наслада всяка година: африкански лилии (Agapabthus), нежни папрати, лалета (Tulipa), зюмбюли (Hyacinthus), нарциси (Narcissus), лилиум (Lilium), гладиоли (Gladiolus), лавандула (Lavandula), теменуги (Viola tricolor) и декоративни треви.
Комбинирайте няколко багри, форми и размери в един и същ контейнер, за да постигнете разнообразен и по-различен ефект, който е изграден изцяло по ваш вкус. Използвайте смело въображението си и се забавлявайте докато творите и създавате своята собствена „градина в саксия”.

С малко вкус и въображение можете да създадете приказен кът на балкона, където цветята не са просто комбинация от форми и багри, а са живи растения, които носят послания от един свят на очарователна загадъчност. Необходимо е умело да боравите с растенията и да ги комбинирате по най-подходящия според вас начин, така както художникът, съчетавайки цветове по платното си, създава картини.

Пролетни балкони.

Ето и две изпитани рецепти, на които можете да се доверите при комбинирането на растения, ако желаете да създадете приказна и леко загадъчна атмосфера в градината на балкона.
„ОТРАЖЕНИЕ” – пролетна комбинация от цветя, която сякаш отразява ведрото настроение и жизнеността, които ни носи този сезон. Необходим ви е контейнер или друг подобен съд с квадратна или кръгла форма. Разделете визуално контейнера на четири равни части, като във всяка четвърт засадете по едно растение. В случая е подходяща комбинация от:

1. Непета (Nepeta), сорт – джудже ‘Little Titch’, цъфтящ с бледи цветове и има ароматни листа. Растението обича ярката светлина и е устойчиво на засушаване.
2. Акорус (Acorus gramineus) – декоративна трева; спрете се на сорт, който е изпъстрен в златиста багра. Придава прекрасен контраст през цялата година. Обича по-влажната почва.
3. Иглика (Primula), спрете се на сорт, който цъфти в наситено синя багра като игликите от серията Chic ‘Blue’. Обичат умерената слънчева светлина и почвена влага.
4. Иберис (Iberis sempervirens) – многогодишно растение, което се обсипва с множество цветове. За комбинацията е подходящ белият сорт ‘Snowflake’.

Пролетни балкони.

Друга подходяща композиция от растения е „ПРОЛЕТНА ФЕЕРИЯ”, която съчетава нежността и непринудеността на дивите цветя в един пъстър пасторален букет. В кръгла керамична саксия засадете четирите вида цветя, като разположите високите видове (кандилка и еризимум) в едната половина на саксията, а ниските (паричка и виола) – в другата половина.

1. КАНДИЛКА (Aqilegia) – засадете сорт според вашия вкус “Nivea” (бял), – ‘Nora Barlow’ (кичест), хибридите ‘McKana’ 9 двуцветни). Тези растения живеят кратко, но цветовете им са прекрасни.
2. ЕРИЗИМУМ (Erysimum), или боянка, както е народното име на растението. Изберете сорта “Winter Joy’, който цъфти със синьо-пурпурни цветове и на височина достига до 40 см. Обича да е на слънце или лека сянка.
3. ПАРИЧКА (Bellis perennis) – има кичести съцветия, подобно на малки пухкави топчици и се използва обикновено като почвопокривно растение. Има различни сортове, но ако изберете розовата разновидност ‘Polar’, тя ще придаде пухкава лекота и приказна романтичност на балконския екстериор.
4. ТЕМЕНУГА (Viola) – това е най-подходящо цвете, ако искате да пресъздадете красотата на дивата природа. Кадифената мекота на цветовете ще придаде плътност на комбинацията от растения.

Освен тези цветя, можете да добавите към саксията и растение с листно-декоративен ефект.
Тези две комбинации от пъстри багри, разнообразни форми и размери ще ви доставят истинска наслада. Жизненото присъствие на пролетта чрез разцъфналите цветя ще ви зареди с енергия и ще „изтрие” умората, натрупана от скучното ежедневие.

Разсад за пролетни балконски цветя можете да си купите от Декоративните разсадници 🌴 регистрирани в каталозите на ЗЕЛЕНО БГ и ГРАДИНА БГ.

Отговорете