Приспиване на грудките на каменното цвете

Gloksinia

Приспиване грудките на каменното цвете (Gloxinia).

Как да приспите грудките на вашето каменно цвете? Има два метода. Ето първия:

1/ Всяка есен можете да извадите луковиците на вашите каменни цветя от саксиите и да ги приспите в дървени стърготини. За целта си купете от зоомагазин пакет пресован талаш.

2/ След това, прецизно увийте в него всяка една от луковиците.

3/ Поставете ги в отделни найлонови торбички, които запечатайте с тиксо,

4/ След това поставете всички малки пликове в плътна хартиена торба и приберете торбата на тъмно и сухо място.

При този метод на съхранение и в зависимост от атмосферните условия луковиците на глоксинията се изваждат и засаждат в края на март или началото на април.

При вторият метод на приспиване са нужни малко повече усилия и по-голямо място за съхранение. В края на есента спрете да поливате каменните цветя. Постепенно листата им ще изсъхнат и ще опадат. Пренесете саксиите с грудката на тъмно, сухо и прохладно място. През втората половина на февруари ги извадете. Поливайте ги леко и започвате постепенно подхранване.

Кога е най-добре да засадите грудките на каменното цвете

Направете го до края на февруари. За целта, изберете малки саксийки.

Глоксинията е прекрасно растение, но не е лесна за отглеждане. Тя се отглежда се сравнително трудно и изисква внимателно отношение към поливането и подхранването.
Когато засаждате грудките в саксия, потърсете специален субстрат за сентполии и глоксинии. Той е специално пригоден за тези цветя. Ако не намерите готов субстрат, пригответе си смеската сами. Най-подходящите смеси са торфено-перлитените. Към тях може да добавите мъх и вермикулит.

Първоначално ги поливайте леко, а когато се появят листенца започнете да поливате повече. Изберете светло място за цветето и поддържайте температурата в помещението около 18 градуса. Когато отмине опасността от студове, може да изнесете саксията навън. Най-важно е да пазите листата и цветовете от преките слънчеви лъчи.

Грудки на каменното цвете ще намерите при фирмите регистрирани в категория 🌱 Посадъчни материали.

Коментирайте

Отговорете