Природно озеленяване, странни пейзажи – парк Гьореме

Prirodno-ozelenyavane-Turcia

Природно озеленяване, странни пейзажи – Национален парк Гьореме, Турция.

Гьореме, разположен сред скални образувания наречени „долината на приказните комини“ е град в Кападокия, историческа област на Турция. Той се намира в провинция Невшехир в Централен Анадол и е с население от около 2500 души. Бивши имена на града са били Корама, Матиана, Махан и Авджълар. Гьореме за първи път е заселен още през римската епоха. Християнството е било тогава преобладаващата религия в региона, което е видно от много скални църкви, които все още могат да се видят и днес.

Националният парк Гьореме, който прилича на лунен пейзаж, оформен от процесите на ерозия, е добавен към списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1985 година.

Природно озеленяване, странни пейзажи – Национален парк Гьореме, Турция.

Природно озеленяване Кападокия

Кападокия е била убежище за ранните християни, които се спасявали от гоненията и извършвали богослуженията си под земята. В района има около 3000 каменни църкви, и не всички са отворени за посещения. Огромният манастирски комплекс в Гьореме впечатлява с изящните си рисунки, съхранили се така ярки в продължение на векове, благодарение на неприкосновеността на варовиковите скали и постоянната температура в помещенията. Оформените под въздействието на вятъра и водата вулканични форми със своята мистичност, оставят незабравими спомени.

Историческата област Кападокия отразява хармонията между природата и човечеството. Тя очаква онези, които биха искали да открият тази тайнствена земя. И да видят уникалното творение на природата.

Вижте други статии от рубриката Природно озеленяване.

Коментари (1)

Отговорете