Природно озеленяване, странни пейзажи – Каменната гора в Южен Китай

Kamenna-gora

Природно озеленяване, странни пейзажи – Каменната гора в Южен Китай.

Кун Минг, главният град на провинция Юнан, е дом на една от най-големите атракции в Китай – Каменната гора (Shilin), която датира от времето на династията Мин (1368-1644 г.), когато се е считала за първото чудо на света. КунМинг е известен още като като Града на вечната пролет, а областта изобилства от ценни растителни и дървесни видове.

Каменната гора в Южен Китай
Каменната гора в Южен Китай

Диви рододендрони и камелии растат в изобилие в субтропичния климат на тази югозападната китайска провинция. Но гората, разположена по плато на 120 км. югоизточно от КунМинг, не е известна със своите дървета. Тя е прочута с изумителните си варовикови колонии, издялани в причудливи форми от времето и от природните стихии.

Каменната гора е разположена на 120 км от града, в националния автономен окръг Lunan Yi и обхваща площ от 400 кв. км. Съставена е от големи и малки каменни гори, както и от много други живописни места.

Природно озеленяване – Каменната гора в Южен Китай.

Каменната гора Лунан на площ от 5 кв. км се състои от безброй колони с височина до 30 метра. Те приличат на снопове бамбук, на гигантски мечове, на птици и зверове, на огромни гъби и пагоди.

Редица поколения в стремежа си да ги опишат са им дали странни названия: „Феникс, нагласящ перата си“, „Наслоеният водопад“, „Лъвската градинска беседка“ и „Връх Лотосов цвят“. Някои колони са скупчени на групи по стотина, други са относително самостоятелни. В тъмните кухини между стълбовете се срещат вирчета, пещери и криволичещи проходи с избуяла растителност.

Каменната гора Лунан в Южен Китай
Каменната гора Лунан в Южен Китай

Пътечки се вият между вертикалните каменни стени. I заедно с безкрайните кръстопътища, продиктувани от приумиците на скалната подредба, образуват лабиринт. На места има естествени или построени от хората мостчета и павилиони. От тях, човек добива усещането, че се намира в истинска градина с дървета.
Много скали са покрити с лишеи и мъхове. И въпреки бедната почва и липсата на светлина в по-гъстата част на гората някои увивни растения успяват да оцелеят, като се закрепват по скалната повърхност, и оживяват пейзажа с червени и розови цветчета.

Вижте други статии от рубриката Природно озеленяване.

Отговорете