Природно озеленяване, странни пейзажи – архипелаг Сокотра

Ozelenyavane-Sokotra

Природно озеленяване, странни пейзажи – архипелаг Сокотра, Република Йемен.

Сокотра е малък архипелаг от четири острова в Индийски океан, принадлежащ на Република Йемен. Най-големият остров, наричан също Сокотра , съставлява около 95 % от сушата на архипелага.

Преди около шест милиона години от Африка се е откъснало малко парче суша, което се е придвижило от страната на Арабския полуостров. Разкъсвайки се по пътя си на четири острова, парчето земя е успяло да „избяга“ от своя родител на няколкостотин километра. Островната група се намира се на 240 километра ( 150 мили) източно от региона на Африканския рог и 380 км (240 мили) на юг от Арабския полуостров. Но за тези шест милиона години тук се е появила уникална еко-система – над 30% от растенията, 90% от влечугите и почти всички миди не могат да бъдат срещнати никъде другаде по света.

Островната група е много изолирана. Тя се описва от хората които са я посетили като „най-извънземно“ изглеждащото място на Земята. Островът не е голям. Той е дълъг сто тридесет и два километра (82 мили) на и петдесет км. (30.9 мили) широк.
Въпреки своята изолираност архипелагът Сокотра е населяван от най-дълбока древност. Достъпът до островите днес е лесен. Най-вече със самолет или кораб, но трябва да се има предвид лошото време. Изразяващо се в безкрайни дъждове и нестихващ силен вятър.

Природно озеленяване, странни пейзажи – архипелаг Сокотра

Вижте други статии от рубриката Природно озеленяване.

Отговорете