Приказно цвете СТАПЕЛИЯ

Stapelia

Приказно цвете стапелия.

Растението стапелия (Stapelia) се отнася към вида сочни растения /сукуленти/ и е способно да натрупва в собствените си тъкани известно количество влага. Това цвете изглежда много оригинално, но има една особеност – характерен мирис който много привлича насекомите. Стапелията е доста непретенциозна и не изисква никакви специални условия при отглеждане.

сукулент стапелияОсигуряване на светлина
Оптималният вариант е да се осигури разсеяно осветление, тъй като ярките слънчеви лъчи могат да предизвикат изгаряния по листата на растението. Ако имате обаче възможност, то се постарайте през пролетта и лятото да изнасяте растението за няколко часа на свеж въздух. А през зимата може да  поставите стапелията на прозореца, тъй като слънцето е загубило своята яркост и растението ще се чувства отлично при ограничените слънчеви лъчи.

Температура на въздуха и влажност
Стапелията се чувства най – добре при топъл въздух – 24 – 26 градуса С. През есента ще се наложи температурата постепенно да се понижава докато достигне 15 – 16 градуса С. По този начин ще помогнете на растението да се подготви за зимата. Влажността на въздуха не играе особена роля, тъй като растението се приспособява към всякакви условия.

Цъфнала стапелияПоливане на цветето. Това растение не се нуждае от много течности. Поливайте стапелията умерено и то само след като повърхностния слой на почвата изсъхне добре. От началото на септември следва да се намалява внасяното количество влага, така че в началото на зимата то да е минимално. Следете все пак летораслите да не съхнат и да не се набръчкват.

Стапелия, торове и почва.

За стапелията е най-добре да се прилагат торове, подходящи за кактуси или други сочни растения /сукуленти/. При дозирането всичко е много просто – внимателно четем инструкцията на опаковката и точно я прилагаме. Торове следва да се добавят в почвата само в топлата част на година, а през есента и зимата следва да се въздържаме от тази процедура.

стапелия в саксияПресаждане на цветето.
Ако растението е младо, следва да се пресажда 2-3 пъти в годината, а възрастните растения се чувстват отлично, ако се пресаждат веднъж на 3-4 години. Подбирайте плоски саксии, тъй като корените на растението са малки и не им е нужно голямо пространство. Първото поливане трябва да се прави не по – рано от седмица след пресаждане.
Последни подсказки. Ако забележите, че стъблата на растението са се издължили, станали са тънки и прозрачни, то видимо на стапелията не й достигат хранителни вещества и ще ви се наложи да я наторите. Най-често това растение се подлага на гниене, така че бъдете внимателни и следете състоянието на стъблата.

 

Отговорете