Предпазете градината си от вредители

Netpeak-NewFresh

Предпазете градината си от вредители
На първа пролет е най-подходящото време за предприемане на действия за борба с вредителите в двора и градината. Какво е нужно за осигуряване защитата на почвата и растенията от влечуги, гризачи, насекоми, как да я поддържате за продължително време? Нека видим какво смятат специалистите от Ню фреш.

Какво е необходимо за добра защита от вредители?
Когато температурите започнат да стават положителни през деня, идва моментът за подсигуряване на успешната защита на градината срещу нашествието от насекоми, акари, различни влечуги, гризачи и др. В този период излизат от хибернация и се готвят за нападение. Ако предварително положите нужната грижа и осигурите подобаваща защита, това ще ви помогне в борбата с вредителите, ще намали причинените от тях щети или дори може напълно да ги предотврати.
Срещу отделните видове вредители се прилагат и различни начини за осигуряване на нужната защита. Препоръчително е да се предвиди добро и устойчиво заграждение. Такова, което да устоява на набезите на по-едрите животни, като кучета и зайци. За да се предпазите от нашествие на гризачите и влечугите е препоръчително поставянето през определено разстояние на капани, в които да се хващат, вместо да се хранят с вашите насаждения.

Предпазете почвата и растенията

Съществуват отделни методи за борба с вредителите:

агротехнически – подбират се специални торове и мястото за засаждане. Предвиждат се различни заграждения, правилна резитба и обработка. Това предполага подготовката на цветята и растенията за предстоящото нашествие на вредителите. При смяна на насажденията приспособените към предишната растителност насекоми умират, а правилната грижа допринася за укрепване и повишаване устойчивостта на растенията, което също е част от борбата с вредителите;

физико-механичен – изразява се в ръчното събиране и физическо унищожаване на нашествениците. Този метод изисква постоянното наблюдение на реколтата и периодичната ѝ обработка, така че да се поддържа “чиста” от насекоми като копринена буба и други вредни бръмбари;

химически – борба чрез препарати. Този метод се препоръчва за приложение само в случаи на масово нашествие. Тогава е необходимо неговото бързо унищожаване и спасяване на растенията. В този случай се налага покупката на специален препарат и проучване на стъпките за неговото приложение. Нужно е вземането на предпазни артикули за осигуряване на лична защита и проучване на съотношението за разреждане с вода по време на неговото приготвяне за употреба. Подборът е изключително важен, тъй като ще предотврати унищожаването на полезните микроорганизми;

биологичен – най-безвредният и ефективен начин за борба с вредителите, но се изискват дълбоки допълнителни познания. Методът се състои в подбирането на специални живи организми (паразити, акари, микроорганизми, насекомоядни птици и бозайници), които да се хранят с вредителите. По този начин се създава самоподдържаща се екосистема. Тази екосистема постепенно унищожава и намалява броя на вредните насекоми.
Понякога се прилагат паралелно два или повече от описаните варианти, което дава по-голяма ефективност при борбата.

Поддържайте защитата редовно

За поддръжката на осигурената вече защита предимно се прилага физико-механичният метод. При този метод редовно се извършва внимателен оглед на състоянието на насажденията и при забелязване на тревожни индикации се предприемат навременни мерки. Често се проявява загниване на определено място, наличие на мумифицирани плодове, наядени листа и т.н. При забелязване на различни гъсеници, бръмбари и други вредители, те трябва веднага да бъдат унищожавани. Поддръжката трябва да започне през ранна пролет, още преди развитието на цъфтежите.

Редовното събиране на различни, прикачени към растението ларви или яйца на насекоми ще предотврати тяхното бързо размножаване и ще допринесе в борбата с тях. Използването на допълнителни защитни продукти може значително да ви отърве от нашествие през всички сезони. Същото важи и при използване на специални допълнителни артикули, като отделните капани във вид на лепкави лепенки, събиращи различните гъсеници, въшки, насекоми.
Друг добър метод е използването на водни прегради, където около стеблото на растението се създава малък ров с дълбочина 6-7 см, на дъното на който се поставя фолио или платнище. Пълни се с вода, която се превръща в препятствие за пълзящите и лазещи неприятели, които не могат да я преодолеят.

Ако нашествието е от листни въшки, засаждането на различна растителност във вид на примамка е най-лесният метод за борба. Наличието на копър, целина или кориандър наблизо ще послужи за примамка на “добрите” насекоми и те ще пазят основните растения.
Универсална система не може да бъде дадена поради разнообразието от условия на отглеждане. По експериментален път обаче всеки може сам да си изгради собствена система за борба с вредните насекоми и за поддържане защитата на растенията в своята градина.

Отговорете