Няколко начина за правилното присаждане на Драцена

Dratsena

Няколко начина за правилното присаждане на Драцена

Едно от най-популярните растения в съвременните домове е Драцената. Това растение прилича на палма и не е придирчиво за отглеждане. Ако не му стига светлина обаче, растението силно се развива в горната си част, а листата му опадат в ниската част.Всичко това прави Драцената непривлекателна.

В тази статия вие ще намерите отговор на въпроса: Как правилно да отглеждаме Драцена и същевременно да я подмладяваме?  Най – лесно в къщи се разсаждат следните два вида Драцена: Dracaena Fragrans и Dracaena Marginata. Най- благоприятното време е в началото на пролетта. Най-разпространеният начин за разсаждане на Драцената е с помощта на стеблата, като може да използвате всяка част на основното стъбло (с листа или без листа).Използване на връхното стъбло или връхно размножаване

 Отглеждане Драцена Необходима ви е ножица или много остър нож. Срязвате горната част на ствола на Драцената. Стъблото трябва да е дълго между 10 и 15см. Ъгълът на разреза не е от значение. Важното е да не се смачка стъблото в мястото на среза. Необходимо е да се реже рязко с едно движение. Ако на среза падне кора от стъблото няма да пусне корени и ще изгние. След отделяне на стъблото от майчиното растение можете веднага да го засадите, макар че може да го оставите и известно време на въздух, но само при стайни условия. За засаждане може да се използват и вода и субстанция за палми, хидрогел, влажен пясък или перлит. Ако използвате вода то преди да посадите стъблото, използвайте надробена таблетка въглен.

Няколко начина за правилното присаждане на Драцена.

За ускоряване процеса на развитие на корените може предварително да добавите всякакъв препарат за растеж на коренната система. Водата трябва да бъде подновявана веднъж на 3-4 дни. Размножаването на Драцената не е лесна работа, защото младото растение може да загние без да се е вкоренило. При това загниването може да се случи във всяка среда. Стеблата засадени непосредствено в субстанция загниват най-често. За да бъде процесът по-бърз и по-качествен ви съветваме да създадете топлинни условия: да се покрият присадените стебла с пластмасова или стъклена бутилка, температурата на почвата и въздуха трябва да се поддържат между 20 и 22Со, също така е необходимо няколко пъти на ден да пръскате листата, проветрявайте растението сутрин и вечер.

Използване на разсаждащ материал от стъблото.

Засаждане на драценаАко искате да получите няколко млади Драцени, то трябва да нарежете стъблото на части стъбълца дълги до 20 см. Необходимо е както в предишния способ да се използва остър нож или ножица и да се реже по линията на растежа на листото. Засаждането на получените стъбълца се прави непосредствено в новата среда – пясък, субстанция или мъх. При този способ условията са същите както и при връхното размножаване. При правилно прилагане на условията за размножаване, израстването на коренчетата става обикновено на петата – шестата седмица, а след два месеца може да видите и новите млади листа.

Поставянето в грунда на стъбълцата може да стане както хоризонтално, така и вертикално. Вертикално поставяме растението на три сантиметра в средата на засаждане, която трябва да бъде влажна. Ако се използва субстанция за засаждане на Драцена, е необходимо предварително да бъде посипана със слой влажен пясък, така че в началото стъбълцето да пусне корени в пясъчния слой, а след това коренчетата да пораснат в грунда.
Ако искате да вкорените стъбълцата хоризонтално, е необходимо само да ги положите върху средата за засаждане и малко да ги втъкнете.

Отговорете