Правила за засаждане на контейнерни дървета и храсти

zasazhdane-darvo

Правила за засаждане на контейнерни дървета и храсти.

Ноември е подходящ месец за засаждане на декоративни дървета и храсти в градината. В предишна статия описахме подробно тънкостите при засаждане на дървесната растителност, която се предлага с оголени корени – без буца пръст. Сега ще акцентираме върху някои практични съвети за засаждане на дървесна растителност, която се продава в контейнери. Добре е няколко дни преди засаждането да се изкопаят дупките на маркираните места. Обикновено за дръвчетата те са широки 60-80 см и 60 см дълбоки, за храстите по-малки – 40 х 40 см (в зависимост от размерите).

Ако туфата на растението, което е в контейнер, е много суха, натопете го във вода, докато почвата се напои добре. Контейнерът се изважда от водата, когато от него престанат да излизат мехурчета с въздух. Ако от контейнера се подават прорастнали корени, те се отстраняват с остра градинска ножица. След това растението се изважда от контейнера и се поставя в средата на подготвената вече дупка, в която е насипана хранителна почва. Трябва да се внимава кореновата шийка на растението да остане на нивото на терена. Следва внимателно попълване на празното пространство около корените с пръст или обогатена смеска.

Растението леко се стръсква, за да не останат празнини. Почвата около засаденото вече растение се притъпква с крака, за да се уплътни максимално. Покрай него се оформя т. нар. поливна чаша от пръст. Независимо дали почвата е мокра или суха, новозасаденото растение задължително се полива, за да се изгони останалият в земята въздух и се създаде необходимият контакт между корените и субстрата.
Преди да засадите контейнерният храст, проверете дали туфата не се нуждае от потапяне във вода.

Отговорете