Правила при торенето

Torene-pravila

Правила при торенето.

Една от най-честите грешки, които правят начинаещите в градинарството, е при поливането и торенето на растенията. Ето какво задължително трябва да знаете, ако сте решили да запълвате времето си с такова хоби, но все още сте твърде неопитни. Когато ви се наложи да торите растението, не купувайте първия препарат, който попадне пред погледа ви. Торенето има строги правила, които трябва да знаете.

Почти няма растение, което да не изисква подхранване. Добре е преди да купите тор, да се запознаете с вида на цветето и с това какви подхранващи субстанции му се препоръчват. За това можете да попитате и в цветарски магазин.
Има няколко вида торове – такива, които съдържат основните хранителни съставки; други, които имат по-продължително действие, и трети, които се считат за най-пълноценни поради богатото си съдържание. Всички подхранващи вещества в повечето случаи са на основата на соли.

• Първият вид тор се предлага в течна разфасовка и на гранули. Течната е много удобна, но имайте предвид, че тя винаги се добавя към водата за поливане, а не се използва сама, тъй като е силен концентрат. Този вид минерална тор е най-подходяща за стайните растения. Обикновено се използва през целия пролетно-летен сезон.

• Втория вид – за по-продължително действие, представлява комбинация от соли. Предлага се най-често в течна форма и отново задължително се разрежда във водата за поливане. Особеното в този случай е, че тази тор се използва за определен период от време – 1-2 седмици, в зависимост от вида на цветето, след което се преустановява торенето.

• Третата тор е обогатена и с органични съставки, което всъщност я прави по-специална. Опитните градинари я препоръчват за цъфтящи растения.

Отговорете