Не на праха по листата на растенията!

Lista-prah

Не на праха по листата на растенията!

Прахът, който се събира по листата, е вреден, защото пречи на дишането им и спира растежа. Той е и отровен, защото носи замърсители.

• За да помогнете на растенията си да дишат по-добре, да се възползват от слънчевите лъчи и да се спасят от замърсяване, редовно махайте праха от листата им. Така и цветът им става по-наситен. Ако можете редовно да отделяте време за растенията си, достатъчно е просто да ги изчетквате с метличка от пера или да ги обърсвате с мек парцал.

• Ако прахът се е насъбрал от няколко седмици, има един лесен начин да го отстраните, без да пречите на листата. Натопете сюнгер в хладка вода с малко прибавен сапун и изтрийте листата отгоре и отдолу. Изплакнете с хладка вода, после бързо минете с хладката струя на сешоара, за да отстраните следите от влага. Дръжте сешоара най-малко на 50 см от растенията, за да не ги изгорите.

• Как да махнете праха от кактусите, без да се убодете? Натопете стара четка за зъби във вода с малко сапун и изтрийте внимателно кактуса, като го държите с помощта на парче вестник, после го изплакнете обилно под душа.

Не на праха по листата на растенията! Съвети.

• Когато миете или пръскате растенията, използвайте мека, неваровита вода, за да избегнете образуването на неестетични белезникави петна. Някои растения, които изискват пръст от дива метла, например папрати, азалия, камелии, рододендрони, са изрично алергични към варовика и приемат само дъждовна вода или в краен случай деминерализирана (от размразяването на хладилника).

• Когато почиствате растението с вода, го правете сутрин, за да може листата да изсъхнат през деня.
• Не бършете с мокра гъба листата с восъчен налеп, използвайте за тях мека суха четка.
• Мъхнатите растения, като сенполията, не понасят почистване с вода. Но и те могат лесно да се почистват – с миниатюрна прахосмукачка, предназначена за пишещи машини и компютърни клавиатури.

• Ако блестящите листа на растенията ви са почнали да помътняват, не ги пръскайте с излъскващи препарати на базата на силикона, защото те запушват дихателните им пори. Вместо това ги почистете внимателно с парче козя кожа и няколко капки парафин. Не използвайте бира, защото когато изсъхне, задържа прах.

• Внимание! Никога не лъскайте мъхнати листа и листата с восъчен налеп. Обезпрашавайте ги с клечица за чистене на лула.

Отговорете