Постелете двора си със зелено

morava-Totex

Постелете двора си със зелено.

Чимът с българска марка се предлага във вид на рула и плочи.
автор:  ТОТЕХ ЕООД

Тревният чим е естествена трева, отгледана предварително в продължение на година, която е предназначена да бъде положена незабавно за трайно отглеждане на всякакъв вид зелена площ. Той се продава във вид на рула или плочи. Това е модерен и сигурен продукт, без плевели, който може да бъде полаган почти през цялата година и да осигури прекрасен вид на градината ви.
С помощта на рулата с ширина 30, 35 и 40 см всеки може бързо и безпроблемно да създаде тревна площ само за един ден.

Преди да положим чима?
Преди да преобразите градината си, трябва да извървите няколко основни стъпки.
Старателно подравнете терена и почистете от плевели и камъни . След това подхранете с комплексен тор за трева. Не забравяйте да следвате указанията на производителя, за да приложите точната доза, съответстваща на терена. Понякога е нужно и обогатяване с тор, пясък, чернозем, за да се подобри структурата на почвения субстрат. Следващата стъпка е да валирате мястото, но имайте предвид почвата да не стане много твърда. Целта е в края на всички мероприятия да се получи идеално равен терен, върху който ще бъдат наредени тревните рула или плочи. Ако почвата е много суха, то навлажнете я преди полагането на чима.

Постелете двора си със зелено.

Как се създава морава?
Създаването на зелена морава в градината ви не е трудно занимание, когато разчитате на зачимяването. Трябва само да имате предвид навреме да заявите нужните ви количества тревни рула или плочи и да се захванете за работа, веднага щом пристигнат. Друг вариант е изцяло да се доверите на специалистите от „Тотекс”, които могат освен да произведат и да конструират на практика вашата зелена поляна.

Ако сте се заели сами да облагородявате терена си, то тогава знайте, че можете да наредите около 20 кв. м зелен „килим” за час. За да започнете, положете първите ленти подравнени спрямо прав бордюр на стена или алея. При полагането трябва да внимавате да не деформирате терена, затова използвайте дъски, за да се придвижвате по него. Лентите трябва да са поставени плътно една до друга, без да се изкривяват или пък набират. Режете с добре наточен нож.
Когато застелете площта с новата „премяна”, полейте обилно. Валирайте тревния чим, за да положите по-добре следващите ленти от терена.

Как да поливаме?
Напояването на тревната площ гарантира нейния свеж вид и здраво прихващане, и по-нататъшно развитие. Ако положите тревния чим напролет, то веднага след това трябва да поливате с 5-10 л на 1 кв. м дневно в продължение на 10-15 дни. Това обикновено се прави сутрин, с пръскачки, които покриват целия терен. Ако положите тревата през есента, то полейте веднага след затревяването, но имайте предвид да не пренапоявате, за да не наводните терена.

Постелете двора си със зелено.

Важните правила
Красивата трева изисква особени грижи. За да я поддържате все така зелена и силна, трябва да косите редовно тревния килим. Това е операция от първостепенно значение. Първото косене може да бъде направено седмица след създаването на терена. Височината варира от 2 до 5 см, като в периодите с високи температури трябва да се отнема по-малко. Честотата на косенето обикновено е 1-2 пъти седмично. Ако косачката ви не е снабдена с кош за отпадъците, то тогава ще трябва да събирате редовно окосената трева от моравата, за да не загние.

Торенето също е сред грижите, които декоративната зелена поляна изисква. То се прави 5-6 пъти в годината, съобразено със сезона и нуждите на растенията. Ако използвате продукти, които са с бавно действие, то тогава ще избегнете бързото поникване и ще стимулирате кореновата система.
Случи ли се тревата ви да завехне, пожълтее или пък да се развият мъхове, то веднага потърсете причината за заболяване и вземете нужните мерки, използвайки препарати за растителна защита.

Източник: „ТОТЕХ“ ЕООД

Отговорете