Полезни съвети за любителите на цветята

Saveti-tsvetya

Полезни съвети за любителите на цветята.

Черупките от яйца са с много богато съдържание на калций, без който не могат например бегониите или богородичната трева (медник). Натрошете много ситно черупките и минимум веднъж на три месеца ги смесете с горния пласт пръст.

Цветята не обичат да стоят на течение, затова докато се проветрява, е хубаво да се поставят в ъглите вазите и саксиите с цветя.

Утайката на кафето е чудесен тор, който прави листата силни и здрави. Един или два пъти в месеца разрохвайте пръстта с вилица, не по-дълбоко от 2-3 см, за да не нараните корена, и напръскайте със студената утайка. Суроватката унищожава листните въшки. Разтвор от една част суроватка и една част вода е добро средство и против гъбичките. Пръскайте един път седмично.

Напръсканите или полети със студено кафе и черен чай растения също ще се излекуват от листните въшки.

Ценни минерални вещества и микроелементи съдържа прясното мляко, което се отразява изключително на растежа. Веднъж-два пъти в месеца поливайте цветята с разтвор от една част мляко и три части вода.

Ако забодете няколко кибритени клечки с главичките надолу в пръстта на саксията, бъдете сигурни, че ще се справите с въшките и акарите, които от своя страна не понасят фосфора.

Полезни съвети за любителите на цветята.

Ако искате да осигурите оптимална среда за растеж на влаголюбивите си растения, поставете сложите саксията в друг, по-голям и водонепропусклив съд. Запълнете междинната празнина с торф и мъх и ги полейте обилно. Така ще постигнете по-високо ниво на атмосферна влага (особено подходящо за папратите). Или напълнете подложната чинийка с измит чакъл, едър пясък и камъчета и ги покрийте почти догоре с вода. Разположете саксията с растението отгоре, като внимавате дъното й да не е в пряк контакт с водата, иначе почвата ще се пренапои.

За да съхраните по-дълго висящите растения, ги потапяйте периодично в хладка вода.

Ако в саксиите се появи червей, трябва да се постави в тях гнила ябълка. Скоро той ще се премести в нея.

Листата на фикуса ще получат хубав зелен цвят, ако се забърсват с кърпа, потопена в топла бира.

Цветята се поливат или сутрин, или вечер, но никога на обяд.

Цветята не се поливат с много студена вода, а с престояла.

Цветя във ваза ще останат по-дълго време свежи, ако във водата се сложи щипка сол.

Поставете малки картонени кръгчета около стъблото на цветето, върху горната повърхност на саксиите. Така влагата в тях се задържа по-дълго. При дълго отсъствие от дома, е хубаво да се постави една мокра гъба върху пръстта в саксиите. Цветята постепенно ще смучат от влагата и няма да изсъхнат.

Неразцъфнали цветя се потапят в немного студена вода, примесена с несварено прясно мляко.

Клюмнали лалета се освежават, ако се оставят известно време под светеща електрическа крушка.

Коментари (3)

  1. Клюмнали и поувeхнали рози може да освежите, като ги потопите в голям леген или друг съд пълен с прясна вода. След около час ще изглеждат като току що откъснати.

  2. Ако искате лалетата във вазата да останат по-дълго време свежи, пуснете на дъното на вазата монета от 5 стотинки.

Отговорете