Нов поглед върху двора от 600 квадратни метра

Malka-gradina

Нов поглед върху двора от 600 квадратни метра

Равни редове картофи из цялата градина, самоделни парници и стари, докарани отнякъде пейки – всичко това е вчерашният ден на градината. А какво е актуално днес?

Цъфтящите камъни са лесни за поддръжка
Алпинеумите говорят много за стопанина на дома. Преди всички те потвърждават, че той не е мързелив, защото подреждането на камъните в определена форма или около реката струва много. На второ място, за да се прихванат тези растения с корените си към камъните, трябва да се постараете много. Там, в планинските условия, те живеят в суров климат, но имат своя естествен и обикновен живот.
Тук, на нашата гореща земя, на каменоломката вече не й се налага да чупи камъни. Ето защо само при добрия градинар тези декоративни видове могат да впечатляват с разнообразни форми и окраски на цветовете си. Любителите на алпинеумите са истински естети, които са способни да оценят красотата на природните форми на камъните, покрити с мъх и скромните невзискателни растения.

В едноцветната градина

АлпинеумНе е далеч времето, когато на мода бяха пъстрите лехи. За особен шик се считаше постепенният преход от единия тон към другия. Не по-малко популярни бяха и композициите и съчетанията на контрастни цветове.
Днес всичко това е забравено. Новата тенденция в декоративното цветарство е преобладаването на едни цвят.
Представете си, че поканите своите приятели в своята “бяла градина” от маргаритки, хризантеми, астри и петунии. “Розова градина” можете да си направите с космос, годеция, китайски карамфили. Ралицата, градинският чай и нигелата ще пребоядисат лехите ви в синьо. А за “жълто-оранжева градина” ще са подходящи тагетесът, латинката, жълтите хризантеми, цинията, др.

Нов поглед върху двора от 600 квадратни метра

Главното е създадената композиция да цъфти от ранна пролет до късна есен.Едноцветна градина
Цветята не е задължително да бъдат равномерно разпределени из цялата градина или около пътечките. По-добре е, когато образуват ярки групи на ливадата, обкръжават беседката или са около стените на къщата. Понякога с тях се отбелязват границите на градината. Не си струва да разполагате лехите в една линия, по-интересни ще бъдат фигуралните оазиси.

Живият килим
Моравата е моден хит за вилата. Няма вече градина, в която да няма поне 3-4 кв. метра окосена трева. Още повече че сега се продават издръжливи декоративни сортове, които растат на всеки релеф и по които може да се ходи. А мавританската ливада с полски цветя въобще не трябва да се стриже. Между другото, за косенето. Това е една от основните грижи за моравата. Битува дори мнението, че ако косите обикновена трева (с плевели) не по-рядко от 2 пъти в седмицата, след 2-3 години плевелите ще изчезнат и ще получите истинска ливада.

Отговорете