Поддръжка и настройка на поливни системи

Polivane

Поддръжка и настройка на поливни системи.

Съвети за настройка и поддръжка на автоматизирана поливна система.
При изграждане на зелени площи, поливната система е незаменим помощник при развитието и поддръжката на градината. Тя може да ви осигури перфектен вид на тревния чим и декоративната растителност, но и да създаде проблеми. Затова след като сте изградили напоителна система, за нейната добра работа са необходими правилна настройка и поддръжка.

Настройка на поливни системи.
Първата работа е да се изберат правилни дюзи и ъгли на въртене за разпръсквачите. Целта е да се осигури максимално пълно и равномерно покритие на поливната площ и да не се пръскат постройките и алеите.
Сега идва ред на програмирането на поливната система. Основните елементи, които се управляват от всеки програматор са време на отваряне и време на поливане на всеки клапан. Обикновено техните стойности се задават в start times час и минута на започване на поливане и в run times време на поливане за всеки кръг.

Най често програматорите имат менюта за:
– Сверяване на час, ден, дата.
– Задаване на стартови времена.
– Задаване времена на поливане.
– Дни на поливане в седмицата или месеца.
– Процентно увеличение на цялата програма.
– Ръчно поливане.
– Изключване на поливната система.

Поливането трябва да се променя през сезоните, най лесно е да зададете програма примерно за летния период и после да я променяте процентно. Обикновено през лятото се полива всяка вечер по 2 – 3 пъти, като ориентировъчно времената на поливане на роторните разпръсквачи са 12 – 15 минути, на дефлекторните разпръсквачи са 4 – 5 минути, на капковия маркуч е 20 – 25 минути.

Поддръжка на поливни системи.
– Минималните и регулярни грижи за поддръжка са:
– Обезвъздушаване и зазимяване.
– Оживяване на поливната система.
– Почистване на филтри и клапани.
– Почистване на разпръсквачи.
– Сезонно програмиране.

Коментари (3)

  1. Моля за помощ за ресторт на подземна поливна система изградена през миналата година и зазимена през есента.Специалистът изградил я,е напуснал България и не мога да го използвам за рестарт.Имотът ми се намира в гр.Априлци Ловешко

Отговорете