Поддръжка на двора и градината през март

gradina-mart

Поддръжка на двора и градината през март.

През март растенията се събуждат и започват да се развиват. Затова нашата основна задача при поддръжка на дворове и градини през март е да ги подготвим за активния сезон и обезпечим тяхното развитие.
Ако имате разсади от резници или семена трябва да ги прехвърлите в по- големи контейнери или в саксиите, които ще бъдат постоянно. В началото на март, направете едно подхранване с торове. Ако забележите загниване или сечене на разсада – намалете поливането /почвата трябва да има добри дренажни свойства, за да не се преовлажнява/, преместете саксиите на непряка слънчева светлина и напръскайте с превикур и топсин.

В градината поддръжката може да започне след разтапянето на снега. Равномерно разхвърляйте комбиниран тор /NPK/ с норма 30 – 40 килограма за декар върху всички тревни и озеленени площи. Ако сте зазимили растенията си развържете короните и освободете затрупаните растения.
Първите резитби могат да започнат в края на месеца. Основно се изрязват мъртви части и стърчащи от желаната форма клони. На розите и хортензиите на един храст оставете по 4- 5 клона всеки с по 3-4 пъпки . Тази резитба се прави за да не расте растението само на клони, но и да има достатъчно сили за цъфтеж.

Поддръжка на двора и градината през март.

Най много работа в двора има по поддръжка на тревния чим. Поради високата влажност на почвата, март е много удобен месец за плевене на тревните площи от нежелани треви. Друго много важно мероприятие е вертикулерането на тревостоя. Вертикулатура /известен масово като аератор/ представлява гребло с зъби в формата на ножове. С него се изваждат мъртвите растителни части, освобождава се жизнено пространство и се набраздява леко почвата, което подобрява въздушния режим. Много работа ще имате ако имате нападение на тревния чим от така нареченото снежно гниене /кръгли кафява петна по тревата понякога с белезникав до бледо розов налеп/. В този случай първо трябва с вертикулатора старателно да премахнете нападнатите тъкани. После напръскайте с препарати – фундазол, топсин, железен сулфат. Накрая подсейте – повредените площи се поръсват с семена, а отгоре с 1-2 милиметра торф или пясък.

В края на март не забравяйте да пуснете и настроите поливната си система. В началото е добре да полива 1 – 2 пъти в седмицата като роторните разпръсквачи се пускат около 10 минути на ден, дефлекторните по около 3 минути за ден. През март може да направите и една коситба на тревните площи.

В Зелено БГ в категориите ОЗЕЛЕНЯВАНЕ СОФИЯ 🍃 и ОЗЕЛЕНЯВАНЕ СТРАНАТА 🍃 ще намерите фирми, които поддържат градини и дворове.

Отговорете