Подарете (си) ИГЛИКА

Iglika-primula

Подарете (си) ИГЛИКА.

В студените зимни дни

Доказано е, че в разгара на зимата депресиите силно подтискат хората, намаляват обичайната им жизненост и работоспособност, а при психически по-неустойчивите се развиват болестни симптоми. И без евтина реклама – доказано е също, че едно малко, но изумително красиво растение – разцъфнала иглика, прави понякога повече за настроението в мрачните студени дни, отколкото скъпоструващи медикаменти и психотерапии. Дори и без депресия, саксийката с иглика ще ви донесе истинска радост.

Божествено изящното цвете не напразно се нарича Примула (на латински Primula) – в превод „първа“, т. е. първа по цъфтеж. Обикновената градинска иглика цъфти от февруари до май, а саксийните сортове и хибриди още от края на октомври до края на март. Родът Примула обхваща около 400-500 вида многогодишни тревисти растения от семейство Primulaceae.

Подарете (си) иглика.

В България са естествено разпространени 8 вида иглика, 4 от които са защитени видове. В тази публикация ще акцентираме най-вече на това как да продължим живота на закупената от градинските центрове разцъфнала иглика. Добре подбраните растения ще продължат да цъфтят нормално, ако в жилището се поставят в помещение с температура около 12° и близо до прозореца. Мястото трябва да е светло, но не пряко огрявано от слънцето. Листата трябва да се оросяват 1-2 пъти през деня, а пръстта на саксията да се поддържа умерено влажна и да се разрохква през 15 дни. Трябва да се внимава да не се задържа вода в подложката, защото коренчетата бързо загниват.

При поливането в никакъв случай да не се допуска мокрене на листата и младите цветни бутони. Ако помещението е по-топло, трябва да се увеличи влагата на въздуха. Тъй като цъфтежът е продължителен, много добре се отразява подхранването 1-2 пъти в месеца. Най-вече с минерални торове за цъфтящи растения. Още при първата възможност, когато температурите не се задържат продължително минусови, изнесете игликата на балкона. И я почистете от прецъфтелите цветчета и пожълтелите листа – скоро отново ще се радвате на обилен цвят. Напълно прецъфтялата иглика може да засадим в балконски сандъчета или направо в градината. Но на място с шарена сянка.

Прецъфтелите растения могат да се разделят на толкова части, колкото са стъблените вегетационни върхове, когато се разсаждат в саксийки. Новите растения се засаждат поотделно. Като се използва смес от 4 части листовка, 2 части градинска пръст, 1 част угнил говежди тор и 1 част пясък. През лятото примулата се развива най добре, като се закопае до горния ръб на саксията в градината на полусенчесто място. За по-сигурно презимуване през есента може да я засипем с листа. А през пролетта тя ще цъфне и ще се размножи, като за 1-2 години образува туфа от десетина растения. След това с нея се постъпва като с обикновените градински иглики.

Коментари (11)

 1. Много пъти съм имала иглика и никога не мога да я опазя. Днес ми подариха пак и ще се грижа по добре за нея, след като прочетох всичко за отглеждането й.

 2. Прекрасно цвете, наистина зарежда с енергия. И на мен ми подариха, но не знаех как да се грижа за нея. Добре, че тук има информация и ще се постарая да я опазя.

 3. Благодаря за изчерпателната информация. Едва тук успях да намеря отговор на много въпроси за отглеждането на игликата. И аз обичам много иглика, но все не успявам да я съхраня и винаги ми умира. После много ми е мъчно. Вчера ми подариха отново и сега след статията ще се опитам да изпълня всичко. Дано успея.

 4. И аз мисля да си взема едно цвете Иглика, да си гледам името 🙂 Наистина много хубаво цвете е това.

 5. СТРАХОТНА Е ИГЛИКАТА НОСИ ПОЛОЖИТЕЛЕН ЕФЕКТ КОГАТО СА ЗАСАДЕНИ НЯКОЛКО НА ЕДНО МЯСТО НОСИ ПОЛОЖИТЕЛНА ЕНЕРГИЯ И ТИ ПРИДАВА ХУБАВО НАСТРОЕНИЕ

 6. Здравейте,
  ЗЕЛЕНО БГ и ГРАДИНА БГ са каталози с над 300 фирми за ГРАДИНА, ЦВЕТЯ и всичко свързано:

  ZELENO.BG – КАТАЛОГ НА ФИРМИ ЗА ОЗЕЛЕНЯВАНЕ и ГРАДИНА: https://zeleno.bg
  GRADINA.BG – КАТАЛОГ НА ФИРМИ ЗА ГРАДИНАТА: https://gradina.bg

  Потърсете в категориите ФИРМА която да ви свърши работа. Поздрави,

Отговорете