Петуния

Petunia

Петуния

Petunia-хибриди
Петуниите – името идва от бразилската дума petun за тютюн – се селекционират от почти 150 години. Със селекционирането, което започва след 1825 година, се занимават освен  англичаните най-вече известните френски и белгийски селикционери на семена Вилморен и ван Хаут.

Градински петунииВ Германия върху разширяване на асортимента  са работили семепроизводителите Бенари и Хайнеман от Ерфурт. Не всички знаят, че петуниите с кичести цветове се предлагали още през 1849 г. Но едва сто години по-късно японският семепроизводител Сакаса успял да селекционира  силно кичести сортове.

Предшественици на подерните градинските петунии са белите ароматни Petunia axillaries и розововиолетовите Petunia violacea, едногодишни, полухрастовидни, леко лепкави растения. Днес на пазара  има многобройни хибриди с едри цветове и височина 25 до 30 см.

 

Петунии в кофаПалитрата на цветовете е широка – от чисто бели през различни розови и червени нюанси до виолетово, като не липсват дори жълти и истински  небесносини. Жълтият цвят дълго време бил желана цел за селекционерите, постигната успешно едва неотдавна . Сортове като „Съмър сън”, Рюбан Джаунс” или „Меджик Джаун”, „Калифорния гърл” и „Йелоу меджик” цъфтят в най-различни нюанси на жълтото и се предлагат все по-често.

Петуния.

Освен това са известни разновидности с дребни и многобройни цветове с листа  на бели звездици  или с пурпурни жилки, както и висящи форми Pendula с издънки дълги 80см. Особено устойчиви на дъжд са Petunia Multiflora с дребни цветове и Floribunda-F1 – хибриди.

Петуния в кошницаПериод на цъфтене: от май до септември.
Семейство: Solanaceae, картофови.
Произход: изходни форми – Южна Америка.
Месторастене: слънчево.
Субстрат: оптимална пръст, пръст за балконски цветя.
Засаждане: купените готови или отгледани самостоятелно млади растения се засаждат на разтояние 20-25см. едно от друго.
Поливане, торене: поливат се обилно и се наторяват слабо всяка седмица.

Други грижи: прецъфтелите цветове се откъсват всеки ден. Образуването на семена става много бързо. След първото цъфтене  ( края на юли/началото на август), когато растенията  пускат все по-дълги филизи и започнат да падат, се подрязват на половина. Петуниите  се възстановяват за 14 дни, израстват бухлати и отново цъфтят пищно.
Презимуване: не се налага.
Вредители, болести: предимно листни въшки.
Размножаване: чрез семена през февруари при температура на почвата 20-25оС.
Съвети за оформление: петуниите се комбинират добре с балконски цветя с дребни цветове, като маргарита, фелиция, лобелия, синя паричка.
Предупреждение: петуниите спадат към отровните картофови растения.

Ако желаете да закупите ПЕТУНИЯ посетете ГРАДИНСКИТЕ ЦЕНТРОВЕ регистрирани в zeleno.bg.

 

Отговорете