Петте любими цветя на китайците

Lotos
лотос

Петте любими цветя на китайците
Автор: Градински център „Албиция“

Най-важните цветя за китайците са пет. Те вярват че те носят най-голяма полза и благословия за собствениците. Тези пет растения са: божур, хризантема, бяла магнолия, орхидея и лотос. Божурът е най-важният от петте цветя. Някои китайци вярват, че той е символ на богатството, честта и любовта. И, че когато цъфти предвещава голямо щастие. В Китай понякога го наричат “растението на двайсетте дни”, тъй като цветовете му се запазват свежи почти три седмици.

Също така е прието в някои райони на Китай, че божурът може да повлияе благоприятно на дадена връзка, ако се посади в югозападната страна на градината. В Китай наличието на божури в къщата означава още, че в семейството има дъщери за женене.

Родината на хризантемата е Китай, като там я свързват с щастието и смеха. Хризантемите са любима украса в китайските домове, тъй като символизират комфорта, щастието и удоволствието от живота. Същевременно тези цветя се свързват с благородство и сила на характера.

От магнолиите и орхидеите специално внимание е обърнато на тези с бял цвят. Те символизират естетически вкус и женственост. В Китай бялата магнолия се смята за символ на чистотата и истината. Китайците използват кората и цветовете за приготвяне на билкови чайове и лекарства.

За много източни народи лотосът е свещено цвете. В градината лотосът символизира мира, чистотата, спокойствието и духовното извисяване. Освен това поощрява съзидателността. Китайците наричат лотоса още “Цветето на светлината” като израз на взаимодействието между творческите сили на слънчевата и лунната вода. За тях, лотосът е цветето на богатството, просперитета, и успеха.

Коментари (1)

Отговорете