Перфектен тревен килим – грижа и удоволствие

Treven-kilim-totex

Перфектен тревен килим – грижа и удоволствие

Автор: „ТОТЕХ“ ЕООД

Перфектен тревен килим – мечта на всеки щастливец, успял да се сдобие с къща и собствен двор. Безспорно добрата трева гарантира естетичния вид на всеки парк,или градина. Все повече хора осъзнават,че добре изглеждащата трева изисква много грижи и че успешното създаване на тревен килим зависи от качественото изпълнение на всички последователни етапи – от подбора на тревната смеска до подробностите по поддръжката на тревната площ.
Ако желаете да притежавате в двора на къщата си късче от елитно английско имение, запретнете ръкави,защото ще ви се наложи здравата да се потрудите!

1.ПОДГОТОВКА НА ПОЧВАТА

Подготовката на почвата е един от най-важните моменти в това начинание. Желателно е първо да се проверят дренажните и качества. Ако те не са добри,може да се направи дренаж от дребно трошен чакъл,над него пясък и почвен слой,по възможност от песъчлива почва. Тежките почви не са подходящи и създават лоши условия за кореновата система. Теренът се почиства от камъни и отпадъци. Почвата се обработва на дълбочина 25-30 см с мотофреза. Внасят се торове,най-добре комбинирани NPK (азот,фосфор,калий). Това е много важно за доброто вкореняване на тревата. Оборският тор не е подходящ,защото в него има много семена на плевели. Добрият дренаж и прецизната обработка са най-важния залог за успех.

ЗА ПЕРФЕКТЕН ТРЕВЕН КИЛИМ, ЧИСТ ВИД ИЛИ СМЕСКА?

Тревен килимЛогично всеки си задава въпроса какво точно да използва. Предимствата на тревните смески са безспорен факт. Комбинацията от няколко вида треви с различни качества дава възможност по-бързо да се постигне равномерен и плътен чим,благодарение на съчетанието между различни жизнени форми,които взаимно се допълват,без да се потискат.
Ето някои прости правила,които със сигурност ще са от полза при избора на тревна смеска:

1.Трябва да е ясно как ще се използва тревата. В това отношение тревните смески се делят на устойчиви на отъпкване и такива,които търпят по-малка интензивност на натоварване,но имат по-фина и нежна листна маса.

2.Друго важно условие е къде ще се развива тревата – на слънце,или на сянка. Ако има изградена поливна система – добре,но ако такава липсва,е по-разумно да се избере сухоустойчива тревна смеска.

3.Друга тенденция е нарастването на търсенето на т. нар. “мавритански поляни”. Това са тревни смески,които включват и семена на различни цветя. Важното при избора на такива смески е да се обърне внимание на височината на цветята в нея. Ако те са високи, подходящото им мя сто е в отдалечен самостоятелен кът в двора,ако са ниски – може да се разпръснат по цялата площ,но и в двата случая трябва да се има предвид,че поддръжката на този вид е значително по-трудна и сложна.
Изборът на семена е много сериозен момент при създаването на една тревна площ. Не трябва да се пести от парите за семена,защото те са по-малко от 10% от себестойността на тревната площ.

2. ЗА ПЕРФЕКТЕН ТРЕВЕН КИЛИМ, СЕИТБА

След избора на тревна смеска,следва сеитбата. Равномерното засяване е предпоставка за добър резултат. Когато сеенето е ръчно,сеитбата се извършва като се кръстосва посева в две перпендикулярни посоки. Ако е осигурено необходимото поливане, може да се сее през целия период – от март до октомври. Посевната норма е 1 кг./25-30 кв.м. Не правете по-гъста сеитба от препоръчителната. Това няма да ускори сгъстяването на тревния килим,напротив в един момент тревата може да започне да се задушава.

3.КОГАТО ТРЕВАТА ВЕЧЕ Е ФАКТ – ПОЛИВАЙТЕ!
Влагата в почвата от май до септември е недостатъчна,така че за да се получи великолепна трева,поливането е абсолютно необходимо. При големи площи поливната система е задължителна. Поливането най-добре се осъществява рано сутрин,или късно вечер. Трябва да се има предвид,че ниско косената трева има по-голяма нужда от вода.

4.КОСЕНЕ
Косенето на тревата е почти толкова важно, колкото и поливането. Чрез него се постига гъст килим и гладко тревно покритие. Колкото по-гъста е тревата,толкова по-често трябва да я косите. Първата коситба се прави когато тревата достигне 6-8 см. Тя е решаваща за вкореняването и сгъстяването на чима. Тревата задължително трябва да се валира два дни преди първата коситба. Втората коситба се прави когато тревата достигне 4 см, а след това се поддържа желаната височина.

За перфектен тревен килим,  златните правила за косене, които трябва да се спазват са:

1.Никога не се отнема повече от 1/3 от височината на тревата при една коситба.

2.Никога не се коси с тъп нож. Ако косачката дъвче и кълца тревата,това означава,че е време да се наточи ножа.

5.ПРЕПАРАТИ
Хербицидите са неотменен помощник при поддържането на тревата в добър и естетичен вид. Ако с поникването на тревата се появят и плевели,не се отчайвайте! След като тревата укрепне и я окосите 5-6 пъти,третирайте със селективен хербицид. Той ще унищожи безпроблемно широколистните плевели. Това третиране е желателно да се прави поне 2 пъти годишно.

6. ТОРЕНЕ
Торенето е важно мероприятие и не е за пренебрегване. То се прави по различни схеми, които всеки специалист може да подготви.

Пожелаваме успех при засаждането и оформянето на домашната ливада. Но ако се появят трудности, винаги можете да се обърнете към професионалистите от Тотех. Те ще реализират идеите Ви за градината,за която винаги сте мечтали!

Източник: „ТОТЕХ“ ЕООД

видяна: 1542

Отговорете