Пеперуди в Градината

Peperuda-gradina

Пеперуди в Градината

Привличането на пеперуди в градината е трудно изкуство. Също, както да организирате пикник и да се чудите дали вашите поканени гости ще се появят. Пеперудите са придирчиви насекоми. Всеки градинар може да има Aphids, но за „Red Admirals“, „Painted Ladies“ и „Tiger Swallowtails“ са необходими определени условия.

Сини пеперуди в gрадината Предостатъчната слънчева светлина е първото условие. Пеперудите избягват сенчести места. Идеалния случай е когато вашата градина има южно изложение. Пеперудите използват слънчевата светлина рано сутрин. Най-вече, за препичане на слънце върху затоплени скали, тухли или павирани алеи. С повишаването на температурата с настъпването на деня, те започват да посещават техните любими цветя богати на нектар. Но винаги в осветените от слънце части на градината.

Те предпочитат градини които не са изложени на ветровете, а са максимално на завет. Ако вашата не е, може да засадите като жив щит в редица различни храсти. Като например: люлякови храсти, пеперудов храст, калина, или други храсти чиито цветове също са богати на нектар.
Видовото разнообразие на цветя, любими за пеперудите не е толкова важно, колкото това те да цъфтят в различно време в продължение на целия пролетно-летен сезон.

За щастие, много от нашите най-обикновени едногодишни и многогодишни цветя са с високо съдържание на нектар. Само някои най-екстравагантни пеперуди имат космополитични вкусове и биха предпочели да вечерят с нектар от цветето Центрантус /Centranthus ruber/, докато повечето биха се задоволили с нашата собствена родна маточина, Monarda didyma.

Отговорете