Пасифлора – цветето на Страстите Христови

Pasiflora-strasti

Пасифлора – цветето на Страстите Христови.

Пасифлора – кавалерска звезда

Интересната лиана вирее и у нас на открито,
ще ви дари и с плод при повече грижи

За това приказно създание със сигурност може да се твърди, че е с много красиви цветове, че е неоправдано малко позната у нас и че рядко се отглежда успешно. Растенията са многогодишни лиани. Пасифлората (Passiflora) произхожда от Южна Америка, районите на Перу и Бразилия. Известни са повече от 500 вида лиани. Названието на рода произхожда от латинските думи – passio и flos, които означават страст, преживяване и цвете. Не случайно пасифлората е известна като цвете на страстта, позната е още и като кавалерска звезда.

Всички, които проявяват интерес към новости и екзотика в цветарството, трябва да знаят, че поради трудностите в отглеждането й доскоро в Европа пасифларота се препоръчваше само като саксийно растение. Но в по-топлите райони у нас и особено в ивицата край морето тя може да се отглежда и на открито. Важно е за зимния период растенията да се покриват с изолационни материали – окапали листа, слама, царевичак и други. Не са малко любителите в Бургаско, които изграждат фантастични стени, беседки и прегради от пасифлора.

Пасифлора – цветето на Страстите Христови.

Може да си я хванете от резници.
За тези, които притежават растения, основният начин за размножаване е чрез вкореняване на резници. Това можете да проведете в два етапа. Първият е рано напролет, когато задължително ще трябва да проведете резитба на вашите растения. Тъй като при богата на хранителни вещества почва стремежът е за буен растеж, то се появяват множество слаби, изтощаващи растенията клонки. Такива растения рядко цъфтят. Затова ваша първа и задължителни грижа е да отстраните всички слаби клонки и да оставите само няколко силни и здрави клонки. От всичко това, което сте изрязали, можете да оформите резници 8-10 см дълги и да ги поставете за вкореняване в саксии или сандъчета с лека почвена, песъчлива смес. Най-подходящата температура е 20-22°С. Поддържайте висока въздушна влажност. Вторият период е през лятото. Технологията е същата.

Семената запазват кълняемост няколко години.
Една от чаровните загадки на пасифлората е способността да образува красиви, при това ядливи и много вкусни плодове. Ако успеете да се доберете до тайните как става това, растенията ви ще ви дарят и с плодове. В тях ще откриете доста едри – до 3-4 мм, семенца с кафява, лъскава и вълнообразно набраздена повърхност. Тяхната кълняемост е добра и се запазва няколко години. А тези, които нямат това щастие, сега вече могат да си закупят семена във всички магазини, специализирани в тази област. Те се внасят от Холандия, някои се пакетират у нас и са на достъпна цена.

Най-подходящият срок за засяването е през декември-януари, в закрити помещения, в саксии с лека торфено-пясъчна смес или смес от листовка и пясък. Ако нямате и листовка, ползвайте една част почва и 4 части пясък. В удобно за целта време пикирайте, а по-късно засадете в саксии или на открито. При такива ранни срокове на засяване растенията ще зацъфтят още първата година през юли и ще са покрити с цвят до септември. Когато ще отглеждате растението в саксия, можете да засадите по всяко време на годината, но ще трябва да осигурите зимен покой на поникналите растения и ще чакате цветове през следващото лято.

Коментари (7)

  1. Ще окапят всички листа и после ще излезнат на ново, аз ги чакам , но още нямам нови листа от 3 години я имам

  2. Имам пасифлора от миналата година. Още не е цъфнала. Имам познати които я отглеждат от повече години и казват че не е капризно. Отглеждат я на двора. Зимата стъблото се загубвало но на пролет прокарва пак и цъфти обилно. Ще видим с моята какво ще стане. Радвам се че я имам.

  3. Аз я имам от 3 г вече е стигнала третия етаж на блока, но за тази цел трябва да има изработена стълбичка по която да се оплита, тя сама го прави,
    наистина цъфти много но много бързо прецъфтява, само за 24 часа. Как да ги запазя за по дълго време не знам,ако знаете отговорете, искам да знам повече и как да я ползвам,като билка, извинете ме че работя така но аз сега се уча да работя на компютъра, довиждане,

  4. Засадих си и аз преди две години /вече трета/ пасифлрора, но все още не ми е цъфтяла. При мен всяка пролет избиват нови стебла, като старите изсъхват и ги изрязвам. Като стебло и зеленина е стигнала 2 м., но цвят все още съм видяла. Съседката ми има също, но цветчетата са малки и червени, наподобяват на малките каскадни петунии и цъфти всяка година в изобилие. Има ли надежда и моята да цъфне.

  5. Пасифлората иска слънце и много вода. Ако си хареса мястото цъфти още първата година. Искарайте я на градината до подпора. Моята е до телена мрежа и се разпростира по нея. Пасифлората на приятелката ми е опъната на тел като лозе и се побърка да цъфти. Действайте смело – слънце и обилно вода и резултата ще дойде.

  6. Моята пасифлора стоя 2 години в саксия и не цъфтя, само листа и стъбло растяха.
    Сложих я в градината до мрежата и тя стана още по-голяма, хубава и се появиха няколко цвята, за моя голяма радост. След изкарване на зимата, цялата надземна част е изсъхнала, а може би и измръзнала. Дали ще избие отдолу , да изрязвам ли изсъхналата част? Ако някой има опит да сподели, предварително благодаря!

Отговорете