Паричките – бисерите на моравата

Parichki

Паричките – бисерите на моравата.

Паричките (Bellis) са едни от най-прекрасните пролетни цветя, които могат да изпъстрят моравата ви. У нас често биват наричани и маргаритки, което идва от гръцката дума margarites, което означава бисери. Названието е много удачно и образно: дребните бели цветчета на дивите маргаритки много напомнят разсипани бисери.

Родът Белис наброява около 30 вида, които се срещат в Западна Европа, Мала Азия, Северна Африка. Растенията са многогодишни и едногодишни, тревисти, с розетка от лопатовидни или лопатовидно-обратнояйцевидни листа при основата дълги, на безлистен цветонос. Съцветието е единична изящна кошничка, 1-2 см в диаметър при диворастящите видове и до 3-8 см на градинските форми. Езичестите цветове са разположени по края, с разнообразна окраска са, тръбовидните са дребни, в центъра на съцветието.

Тези пролетни цветя са масово разпространени в паркове и градини. Това растение е многогодишно, но у нас се отглежда като двегодишно. Най-вече защото след втората година се влошават декоративните му качества. Важно е да се знае, че паричката не се поврежда от студа. Важни са сроковете за засяване, за да не започне цъфтежът много рано в топла есен. Защото тогава цъфтят по-слабо през пролетта. Така че, най-добре е да се засеят през август в открити лехи.

Паричките обичат слънчеви места с богати почви и възможност за поливане. Защото, иначе цветовете ще издребняват.

Отговорете