Пахисандра – непретенциозна, но прекрасна

Pahisandra-terminalis
Pachysandra terminalis

Пахисандра  – непретенциозна, но прекрасна

Pachysandra, сем.Buxaceae

Почвопокривни растения
Родът обхваща 5 вида, които произхождат от Източна Азия и източните части на Северна Америка. Името на растението пахисандра произхожда от гръцки език и е съставено от думите: pachys – дебел и aner – мъж, заради удебеленото му стебло.

Пахисандрата е ниско почвопокривно, с високи декоративни качества растение. Достига височина до 20 см, а туфата, която развива, достига диаметър около 40 см. Развива се най-добре на сянка и полусянка. За разлика от своя известен родственик чимшира /Buxus/, расте бързо и дава много коренови разклонения, което я прави много лесна и подходяща за вегетативно размножаване. Тъй като нараства бързо, пахисандрата формира плътни туфи и прави много интересен почвопокривен зелен килим. Видът на пахисандрата е доста динамичен и атрактивен.

Пахисандра  – непретенциозна, но прекрасна.

Цъфти с малки бели цветове в началото на лятото. Листенцата й са приятно светлозелени и лъскави, леко назъбени по краищата и разположени в розетка около стеблото.

Това е едно изключително непретенциозно растение, което издържа на доста неблагоприятни условия. За да се развива най-благоприятно, пахисандрата изисква леки до средно тежки, умерено влажни почви. Обича и се развива най-добре на полусенчести места. Не се нуждае от често и редовно подхранване. Изключително декоративен ефект и въздействие има, когото е разположена в малък скален кът, близо до течаща вода. Много добре се съчетава в композиции c вечнозелени или ниски цъфтящи растения. Подходяща е за озеленяване на каскади или за създаване на плътни зелени ниски масиви на сянка. Това е едно зимоустойчиво растение, което понася външни температури до -10/-130С.

В практиката е позната и се използва предимно Pachysandra terminalis – японска пахисандра. Тя е многогодишно вечнозелено почвопокривно растение със светлозелена плътна листна маса. Цъфти в бяло от ранна пролет до средата на лятото. Невзискателно към почвените условия растение, но изисква добър дренаж. Най-голям декоративен ефект има когато се използва за озеленяване на кашпи, скални кътове, алпинеуми или изграждане на бордюри и плътни зелени ивици. Търпи подрязване и подхранване през пролетта, с цел да се стимулира растежа й. Размножава се чрез делене на коренището рано напролет. Познатите и по-широко използвани декоративни форми на японската пахисандра са: P.terminalis f.Variegata – с изпъстрени в по-светли нюанси листа и P.terminalis f.Silver Edge – с бели краища на листата.

 

Отговорете