Озеленяване: Цъфтяща стена

Cvetia-v-stena

Озеленяване: Цъфтяща стена

Никога не е късно да реализирате нови идеи за озеленяване на вашата градина. Несъвършенството на градинския парцел на склон е известно, но има и предимства. Едно от тях е, че можете да изградите подпорни стени за цветя.

Стените от естествен камък, изградени със суха зидария не изискват бетонна основа. Достатъчно е да вкопаете долния ред камъни в земята. Това е за стена с височина до 60 см. От всички решения обикновената суха зидария ще изпъкне най-много в градината. Ниските стени са доста стабилни. Можете да засадите малки декоративни растения в пролуките.

Ако не желаете да чакате дълго време, докато израснат, оставете повече свободни пространства по време на строителството, напълнете ги със субстрат и засадете там по-стари растения. За такава стена са подходящи пясъчник, гранит, шисти и варовик.

За начало, направете изкоп на приблизително 1/3 от височината на предвидената подпорна стена. Големи, а след това по-малки камъни се полагат върху слой от добре уплътнен чакъл. Запълнете празнините отстрани и между редовете с пръст, мъх и почвен субстрат. Камъните се полагат разместено и с лек наклон към склона. Растенията могат да се засаждат при изграждането на стената, като се поставят във вертикалните пространства между камъните, но е по-добре го направете, когато почвата се е слегнала. Семената могат да се засаждат заедно с почвения субстрат.

Стените за цветя не изискват специални грижи. Наклоняването на камъните към склона позволява навлизането на дъждовна вода в пукнатините. Това е достатъчно за растежа и развитието на устойчиви на суша растения.
От март до септември в пукнатините на естествената каменна стена могат да се засаждат растения като: аубриета (Aubrieta), седум, Sempervivum, алисум (Alyssum), цимбалария,(Cymbalaria), ниски видове папрати.

Озеленяване: Цъфтяща стена

Засаждане. Запълнете широките фуги между камъните с градински субстрат, съдържащ пясък. След това извадете растенията от саксиите, притиснете кореновата топка в земята и полейте. Класическите обитатели на стените са камбанки и папрат. Те често попадат в шевовете между камъните и по естествен път.

Естественият камък, пресечен от едната страна, също е подходящ за подпорна стена. Важно е в носещата стена да има отвори, които не позволяват натрупването на вода. По време на строителството можете да оставите празнини или да поставите дренажни тръби. Това ще позволи на водата да тече през дренажните жлебове по стената. Задната част първо се запълва с камъчета, върху които се насипва чакъл и накрая фин пясък, смесен с пръст.

ПРЕПОРЪКА: Когато избирате растения за засаждане в стена, трябва да вземете предвид техните изисквания към почвата и колко бързо растат. Например плевелът Cerastium tomentosum расте много бързо и образува висящ килим от цветя. Подходящи растения за горната осветена част на стената са декоративни треви, иглолистни джуджета и алпийски растения (подходящи за алпинеуми).

В платформата Zeleno BG има регистрирани 75 Декоративни разсадника, можете ги ползвате за покупка на растения.

В платформата Gradina BG има регистрирани 38 Градински центъра, които също можете да ползвате за покупка на растения.

Или ако не ви се занимава изберете фирма за озеленяване, в информационните платформи Zeleno BG и Gradina BG в категория ОЗЕЛЕНЯВАНЕ СОФИЯ 🍃 има представени над 48 фирми за озеленяване от София с телефони, адреси, описание на дейността, фотографии.
В категория ОЗЕЛЕНЯВАНЕ СТРАНАТА 🍃 има представени над 42 фирми за озеленяване от цяла България.

Отговорете