Озеленяване през есента

Esen-Ozeleniavane

Озеленяване през есента

Много от вас имат красива градина, потънала в цветя и зеленина. Как можете да я направите достойна за възхищение и извън сезона, когато времето на цъфтеж отдавна е минало. И когато повечето дървета и храсти вече са загубили буйните си корони.

Есенният сезон е най-подходящото време за планиране, оборудване или актуализиране на ландшафтния дизайн на вашата градина.
Когато есенните дейности в градината са завършени, подрязването на храстите и изнасянето на сухата трева е приключило и лятната ни градина става празна и скучна. Тогава се показват всички недостатъци в стила и озеленяването. Ако е така, ние сме си виновни – причините са в недобре замисления ландшафтен дизайн на обекта.

Есента е подходящо време е да започнете планирането и обзавеждането. Погледнете вашата градина отстрани. Не се разсейвайте от флоралното съдържание, а опитайте се да обърнете внимание на геометрията на градинските елементи. Тези елементи, които определят дизайна на обекта.

Посадете сезонни растения
Разумно е да засадите цветя и храсти в градината, които да я украсят през есента, например берберис и физалис. Те променят цвета на листата си на огнено оранжево и червено през септември, разкрасяват градината и създават много ярък акцент.
Също така есента е подходящ сезон да украсите градината си със саксийни растения. Подходящи са цветя като астра, анемони или хризантеми. Можете да разположите саксиите върху и около стъпалата на верандата, по периметъра на дома си. А също и около градинската зона за сядане.

Озеленяване през есента, цветни лехи

Озеленяване през есента цветни лехи

Помислете коя форма подхожда повече на вашата градина – кръг, квадрат, капка, овал. Понякога е достатъчно само да коригирате контура. Очертайте по-ярко границите и вашата цветна леха ще се превърне в архитектурен шедьовър сам по себе си.
Можете също така да засадите закъснелите многогодишни растения  по бордюрите (за късна есен е подходяща будлеята).
Важно: разделителната линия трябва да е плътна или прекъсната. Ако геометрията на цветната леха се вписва добре в общия план на градината, тя заслужава да бъде рамкирана с кантове, за да привлече вниманието отдалеч.

Тревните площи
Първо преценете съвместим ли е размерът на моравата с другите елементи на градината.
Границата с околната среда (тревни площи и чакъл, тревни площи и каменни настилки, окосена трева и висока трева) е много изразителен инструмент за проектиране. Затова границите трябва да бъдат ясно маркирани. Затова засейте с бързорастяща трева плешивите петна по границите.
За да направите ясна граница между цветната градина и моравата в английски стил, можете да направите жлеб с дълбочина 10-15 см. След това го запълнете с хумус, мулч или цветна кора. Можете да използвате и бордюрна лента, изработена от пластмаса или метал, камък или друг материал.

Озеленяване през есента, храсти и дървета

В безлистно състояние храстите са интересни с плодове или кора. Вечнозелените растения или дърветата с декоративна кора, могат да спасят дизайна на всяка градина.
След прибиране отмирането на избледнелите многогодишни растения, останалите иглолистни дървета – хвойна и берберис ще се отворят навсякъде и ще привличат вниманието. В края на сезона на техния фон можете да поставите композиции от тикви, оранжеви фенери от физалис и други плодове от градината. Можете също така да  ги допълните с декоративни лампи и камъни.

Градинските пътеки
Изразителните форми на пътеките и детските площадки украсяват ландшафтния дизайн на вашата градина по всяко време на годината. Но това важи особено за есента и пролетта, когато цялото внимание е насочено към тях.
Пътеките може да са направени от всякакви настилки. Например свободно течащи като чакъл, малки камъчета, цветни дървени стърготини. Или пък твърди като каменни плочки, камък, дърво. Ясната линия на границите е много важна. Линиите на завоите трябва да са гладки и без изкривявания.

За съдействие можете да се обърнете към повечето фирми за озеленяване регистрирани в Зелено БГ.

Отговорете