Озеленяване на двора със собствени усилия

ozelenqvane-dvor-zeleno-bg

Озеленяване на двора със собствени усилия.

Озеленяването на двора на вилата или къщата е комплексен процес, включващ интегрирането на изкуствено формирани насаждения в естествена природна среда. Въпреки че този процес е сложен, той е увлекателен и което е важно – всеки предприемчив собственик може да се справи с тази задача собственоръчно.
Какви са основните етапи, как да се подбират растенията и какви са тънкостите на озеленяването, за да създадете неповторим ландшафт в двора си?

Като начало трябва да се запасите с търпение, със списък с идеи и с реална представа как бихте искали да изглежда мястото (скицирайте ако не цялата територия, то поне отделни нейни части);
• подгответе терена;
• изберете растения за жив плет, вертикално озеленяване, тревни килими, алпинеуми и др.;
• направете подходящия избор на дървета, храсти и цветя.

След като свършите всичко изброено, ще остане само да поддържате насажденията, да предприемате мерки за профилактика. И при необходимост – да се борите с плевелите, с вредителите и болестите по тях.
Разработването на подробен план за озеленяване е половината от успешното изпълнение на поставените задачи. Ако теренът не е застроен, тогава имате неограничени възможности за осъществяване на творческите ви фантазии. Но ако вече има построен дом, парник или друга сграда, водоеми или насаждения, всичко това трябва да се вземе под внимание. Всички детайли трябва да бъдат отразени максимално точно в плана с размерите на обектите и разстоянията между тях.

Озеленяване на двора със собствени усилия.

В процеса на работа е важно да се отбележат и следните аспекти:
• какъв е желаният изглед от прозорците на дома ви (на какъв пейзаж предпочита да се любува семейството ви);
• от колко членове се състои семейството ви и как предпочитат да осмислят свободното си време;
• особеностите на климата;
• степента на осветление (огряваните от слънцето и сенчестите места);
• наличието на възвишения, вдлъбнатини, ями, водни потоци и други;
• дренажните условия на ландшафта (дали след дъжд водата попива в почвата или се образуват локви).

Изборът на растения е най-приятния етап от целия процес на озеленяване. Нека групираме растенията в няколко категории: жив плет, растения за вертикално озеленяване, за оформяне на тревните площи, за алпинеуми, за цветни лехи, храсти и дървета.
Живият плет е добра и традиционна ограда на терени. Засажда се в един или два реда, като се използват най-различни растения и храсти като: глог, туя, бъз, арония, жълта акация, жасмин, люляк, шипка, бор, спирея,калина и други ефектни представители в света на флората.

Много ефектен е живият плет, състоящ се от еднородни храсти. Когато подбирате подходящите растения не забравяйте, че след време те трябва да се подстригват. А бодливите храсти периодично трябва да се подрязват, за да им се придаде красив вид.
При вертикалното озеленяване на стени, тераси, беседки, огради и др. се използват увивни храсти и пълзящи растения. Разликата между тях е, че увивните растения се нуждаят от специална опора от дърво, тел или въже, а пълзящите нямат нужда от това. При вертикалното озеленяване често се използват клематис, хмел, грамофонче, орлови нокти, ипомея квамоклит (кипърска лоза), дива лоза, боб, киви и др. Тъй като някои от тези растения са доста влаголюбиви, те спомагат за изсушаването на стените на къщите след дъжд.

Озеленяване на двора със собствени усилия.

За тревните килими често се използват специални смески. Те се разделят на: тревна смес за натоварени терени, за сенчести терени, за слънчеви терени, за сухи терени, за спортни терени, за тип „парк“ и други. В процеса на оформянето на тревните килими семената се заравят в пръстта в съотношение 5 гр. смески на 1 кв. м. Не забравяйте, че тревата се нуждае от редовно косене, поливане и торене.

Когато подбирате растения за лехите и бордюрите, вземете под внимание съчетанията на багри. Много е важно пъстротата да не е рязка и натрапваща се, за да не загрози общия вид. Изборът на цветя и растения при озеленяването зависи изключително от собствените ви предпочитания към определени цветови композиции и палитри. Важното е да ви носят радост и удовлетворение.

При оформянето на алпинеуми интересно решение е засаждането на кокичета, нарциси, теменужки, алисум, камнеломка, еделвайс, мак, иберис и други. Оригинално изглеждат алпинеумите с туфи от високи растения, като папратови и други различни видове декоративни високи треви. Те ще изглеждат чудесно на фона на ниско стелещите се и красиво цъфтящи растения.

При озеленяване на двора се използват някои видове дървета и храсти. Като при избора се съобразявайте с различните им периоди на цъфтеж. Те могат да бъдат засадени поотделно или на групи. А редица храсти като рози, жасмин, люляк, се използват и за украса на цветните лехи.

Още статии на тема озеленяване.

Коментари (2)

  1. За да озеленяваш и поддържаш със собствени усилия трябва най-вече желание, защото работата е много! Но … резултатите са ……. навсякъде красота!?

Отговорете