Откриване на сезона на балкона и терасата

Prolet-balkon

Откриване на сезона на балкона и терасата

Пролет е. Засадете пъстри пролетни цветя в сандъчета, кашпи, висящи или плитки саксии. Няма по-прекрасна възможност за откриване на сезона на балкона и терасата.
След суровата и студена зима у нас се събужда желание за кътче пролет, макар и много малко.
Ето най-важните пролетни вестители за отглеждане в съдове на балкона и терасата.

Пролетноцъфтящите луковични цветя, като кокичета, минзухар, лалета, нарциси и много други имат два периода на засаждане. Луковиците се поставят в съдове през септември/октомври и презимуват в тях на открито под защита или на светло и хладно на закрито. Ако това ви се струва много трудоемко, можете още през януари да си купите вече напъпили луковични растения в саксии. Само че те не са подходящи за стая. При културите за балкона е по-добре да се изчака до март/април, когато асортиментът е най-богат и съдовете със засадени растения може да се оставят на вън.. Предлагат се цъфнали зюмбюли, ниски лалета, нарциси, кичести зюмбюли, синчец и кокичета. Градинарите започват да развиват тези луковици в средата на декември при температура 10 до 20оС.

Многогодишните пролетноцъфтящи растения, като кукуряк или весели пъстри иглики се гледат различно. Най-добре е кукуряк да се засади в съда през август и в него да презимуват на открито под защита. Друг начин е засаждането на цъфтящи растения през пролетта. Те се раззеленяват всяка година. Игликите обратно, след като прецъфтят е по-добре да се засадят в градината. Там цъфтят всяка година и се разсаждат сами. Култивирането им в сандъчета не си заслужава.

Двугодишните пролетноцъфтящи растения, като паричка, шибой, теменужка, незабравка се изхвърлят на торището. Жизненият им цикъл е завършил.
Цъфтящите на пролет храсти, като върба, ива, зимзелен, зимен жасмин са издръжливи и остават в съдовете през цялата година.

Отговорете