Осем съвета за отглеждане на цветя в саксии през зимата

Tsvetya-zima

Осем съвета за отглеждане на цветя в саксии през зимата

автор: Вергиния Генова

1. Цветята през зимата не се торят. Тъй като през кратките зимни дни светлината е по-слаба, растежът на стайните растения се забавя и те не се нуждаят от много храна за фотосинтеза.
2. Цветята през зимата не се поливат често и по-много, тъй като излишната вода изпълва въздуха в почвата, като лишава корените от кислорода, от който имат нужда, за да се развиват добре. Така корените лесно загниват. Затова е добре да ги поливаме по-рядко и то не по график, а когато имат нужда. Най-добре с ръка да пипнем пръстта и когато установим, че горният слой е прекалено сух, само тогава да поливаме. А може и просто да се сипва по малко вода в паничката на растението.
3. Пръскайте листата на цветята с вода. Тъй като през зимните месеци в повечето жилища въздухът е изключително сух, влагата от растенията бързо се изпарява.

4. Температурата на въздуха в стаята е добре да бъде между 7 и 15 градуса.
5. Поставете цветята максимално близко до светлината. Подходящо място са южни или източни прозорци. Внимавайте с остъклените балкони, защото когато температурите паднат под 0 градуса навън, температурата в помещенията, които не са уплътнени достатъчно ще падне драстично и това може да убие цветята ви.
6. Дръжте растенията далече от течение и отоплителни уреди. В противен случай листата ще започнат да пожълтяват и да падат.
7. Съобразявайте се със специфичните изисквания за отглеждане на всяко ваше цвете. Например някои цветя спят през зимата и не трябва да се поливат въобще.
8. Пускайте си музика и им се радвайте. Със зеленина и уют в дома зимата не изглежда толкова дълга и студена.

Отговорете