Отглеждане на Английски Рози

Angliyski-rozi

Отглеждане на Английски Рози.
Автор: Христо Арабаджиев

Подобно на много други цветя, розите също изискват определени грижи, за да разцъфнат в удивителни градински храсти. Не може да очаквате добри резултати, ако просто засадите розите и ги забравите. Английските Рози могат да бъдат оглеждани много добре чрез прилагането на лесни методи, а грижите за тях да се превърнат в удоволствие за Вас при отглеждането им.

Подготовка за засаждане

– Кога да засадите розите: Розите в контейнери могат да бъдат засадени по всяко време на годината. За целта е необходимо почвата да бъде достатъчно влажна.

– Къде да засадите розите: Английските Рози са изключително жизнени и силни цветя, което ги прави лесни за отглеждане на различни позиции и почви. Въпреки това, важно е да се вземат под внимание някои особености приз избора на място за засаждане. Като за начало трябва да изберете терен, където почвата е дълбока и плодородна, а слънчевата светлина, която ще получават да е няколко часа дневно. Избягвайте засаждане до други растения и храсти, особено ако те са агресивни – това ще доведе до съперничество между тях и розите. Друга важна особеност е, че розите не бива да бъдат отглеждани под дървета, тъй като кореновите системи на двете растения най-вероятно ще си съперничат.

Отглеждане на Английски Рози.

Важно е да се знае, че розите няма да се чувстват добре на място, на което преди това са били засадени други рози, дори и ако те са виреели добре. Това се дължи на инфекция на почвата, по-известна като „болест на презасаждане”. Изберете място, където или не са били отглеждани рози, или изкопайте почвата на дълбочина и широчина от 50см и я заменете с нова от друго място.

Подготовка на почвата преди засаждане: След като сте избрали подходящо място за Вашата роза, разкопайте почвата на дълбочина от 30см и добавете обилно количество хумус. Това може да бъде добре изгнил стопански тор, градински компост или такъв от магазина. Особено важно е да се добавите тази смес към лека песъчлива и варовита почва. Ако почвата е сбита, разбийте я добре, за да подобрите отводняването и за да помогнете на растението да развие корените си. На тази дълбочина не добавяйте хумус. Розите предпочитат леко кисела почва с pH 6,5.

Засаждане на Английски Рози
Засадени в групи от по две, три или повече от един вид, на разстояние не по-голямо от 60см между тях, Английските Рози ще се превърнат в един прекрасен, добре оформен храст с няколко коренови системи. Това ще им даде възможност да цъфтят обилно и продължително през цялото лято.

Отглеждане на Английски Рози.

Важно е да се изкопае достатъчно голяма дупка за корените на розовия храст, за да могат да се разстелят добре без да си пречат. Дупката трябва да е и достатъчно дълбока, а пръста да достига до точката, където корените срещат зеленината – това е мястото, където розата е била присадена. Поставете малко пръст между корените, която трябва да е влажна, но не твърде мокра, допълнете дупката и внимателно затъпчете. Не засаждайте в много влажна почва, тъй като тя може да се задуши и има вероятност розата да остане полу пасивна през първата година.

Подрязване
Английските Рози изискват сравнително по-различна обработка от чаено-хибридните и флорибундите. Подрязването се извършва по-рано, за да се даде достатъчно време на розите да образуват обилни и кичести цветове. До голяма степен резитбата зависи от климата. В региони със сравнително мека зима най-подходящото време е в края на декември, януари или февруари. В области със студена зима подрязването трябва да се отложи то пролетта, когато розите започват да растат.

– Резитба през първата година: Розите на гол корен обикновено са достатъчно добре подрязани, но в случай, че не са, може да ги отрежете до 45см височина, като не е необходима допълнителна резитба през сезона. Розите в саксии не се нуждаят от подрязване до първата зима.

Отглеждане на Английски Рози.

– Резитба през следващите години: Това зависи най-вече от сорта роза и от това какво изисквате от нея. Английските Рози са податливи на резитба. Те могат да бъдат високо подрязани, за да образуват висок храст, или ниско, за да оформите по-малък такъв. Това не се отнася за повечето други видове рози, а най-вече за флорибундите и чаено-хибридните.

– Високо подрязване: По този начин Английските Рози ще образуват храст с височина от 90см до 150см в зависимост от сорта, а някои видове ще пораснат дори и повече. За целта е необходимо само да отрязвате около 1/3 от стеблата на розите. След като ги подрежете, трябва да оформите храст като го разредите чрез премахване на някои от по-слабите и разклонени стебла. Освен това трябва да отрежете и всички стари и умрели клонки. Под „стари клонки” се има предвид основните стебла, които почит са спрели да раждат нови пъпки. Всяко следващо подрязване до голяма степен се прави с цел оформянето на хубав храст. Опитайте се да променяте височината на резитбата в зависимост от височината на сорта – това ще придаде на цветето по-естествен вид.

Отглеждане на Английски Рози.

Подрязването при Английските Рози дава възможност да оформите един вид или група от видове по такъв начин, който да разкрие естествената красота на розата. Когато по-високите сортове Английски Рози са по-малко подрязани, техните клонки ще се удрят и няма да изглеждат добре, но това може да бъде избегнато чрез по-честа резитба. В същото време е важно да внимавате да не унищожите ефекта от приятно заобления храст.

– Силна резитба: Ако отглеждате Английски Рози в розови легла, в предната част на бордюр или в затворено пространство, може да ги подрязвате повече, като отнемат 2/3 от растежа им. В случай, че не е възможно да направите много голям храст в малък такъв, може да подрязвате розите така, както се подрязват чаено-хибридните. Във всяко друго отношение процедурата за силно подрязване е същата като при високата резитба.

– Подрязване на изсъхналите цветове: Премахването на умиращите и мъртви цветове е изключително важно, ако не ги отстраните, розата ще започне да ражда шипки, които ще отнемат от жизнеността на растението, която е противен случай може да бъде използвана за раждането на нови пъпки. Когато отрязвате изсъхналите цветове, добре е да отрежете и малка част от стеблото, така че новите издънки да поникнат от здрав и силен храст.

Отглеждане на Английски Рози.

– Подрязване на дългите стъбла: Някои видове Английски Рози понякога раждат високи и не особено изящни клонки, най-вече в региони, където лятото е дълго и горещо и жизнеността на розите се превръща в твърде висок растеж. Това се дължи на факта, че първоначално розите са били създадено чрез хибридизация между старинна роза и друг вид роза. За да изглежда храстът приятно, трябва да отрежете стеблата до половината. Това може да бъде направено и по-късно през сезона, а процесът е известен като „лятно подрязване”.

– Издънки: пъпките, които израстват от корените, а не от напъпило стебло, трябва да бъдат премахнати веднага след като се появят или в противен случай ще пресушат силата на розата. Те трябва да бъдат отрязани колкото е възможно по-дълбоко и дори е желателно заедно с тях да отрежете и малка част от ствола, за да не се появят отново.

Отглеждане на Английски Рози, поддръжка.

Тъй като Английските Рози за многократно цъфтящи храсти, те имат нужда от грижи и поддръжка. Обилното количество хумус, подхранването и умереното поливане ще доведат до изключителни резултати.

Мулчиране: Въпреки че не е от съществено значение, мулчирането е много полезно. То се състои в поставянето на тънък слой добре изгнил стопански тор или градински компост около цветето. Мулчирането спомага да се запази почвата свежа и влажна през лятото и в същото време подхранва розите. Мулчът не трябва да бъде много плътен, а поставянето му на голяма дълбочина има склонност да изолира въздуха от почвата.

Подхранване: Докато мулчът доставя много от хранителните вещества, необходими на розите. То пръскането с тор около храста коригира всякакви почвени недостатъчни и спомага за образуването на наистина великолепни рози. Важно е да се знае, че допълнителното наторяване трябва да се прилага точно, когато пър2вото разпъпване на цветовете е почти завършило. Това ще насърчи новите растежи при следващото разцъфване.

Поливане: Освен мулчиране и подхранване, всяко растение се нуждае и от влажност, за да цъфти добре. За наистина великолепна гледка от цветове, от голямо значение е поливането. Когато поливате Вашите цветя, уверете се, че водата достига дълбоко в почвата до корените на растението.

Отглеждане на Английски Рози, катерливи.

Отглеждането и поддръжката на Английските увивни рози е почти същото като при храстовидните Английски Рози.

– Засаждане: Когато засаждате роза близо до стена, трябва да я засадите на разстояние от около 45цм от нея, а корените да са в противоположна на стената посока. Почвата около стени често остава суха и бедна и е важно да се даде възможност на корените на достигнат влажна и плодородна почва възможно най-бързо.

Третиране на Английски катерливи рози: През първата година просто привържете клоните към стена, ограда, решетка, колона, арка или друга опора, а с течение на времето разстелете стеблата, за да покриете цялата площ.

Отглеждане на Английски Рози.

Методът, използван за прикрепване на влачещи рози зависи от опората, която те ще покрият. По стените клонките могат да бъдат задържани от успоредни въженца, поставени на разстояние от 46см. За целта просто увийте стеблата около въжетата. Розите на перголи третирайте по същия начин. Като от време на време промушвате растежите под дървените рамки. Клонките не трябва да са пристегнати, за да им се даде възможност да се увиват свободно.

Мулчиране, подхранване и поливане: При оглеждането на Английски увивни рози е от особено значение мястото където ще бъдат засадени, тъй като трябва да раждат обилно количество стебла и цветове. Мулчирането, подхранването и поливането е същото като при храстовидните рози.

Подрязване: Много влачещи рози имат склонността да стават гъсти преди да започнат да се катерят. В този случай е най-добре да премахнете някои от късите и силно разклонени стебла, които са в основата на цветето. По този начин силата на растението ще се концентрира в по-дългите и увиващи се клонки.
С течение на времето основните стебла стават прекалено обилни. А някои от по-малко плодовитите растежи трябва да бъдат премахнати, оставяйки младите и жизнени клонки.

Отглеждане на Английски Рози.

Вредители и болести

Ако Английските Рози са засадени отделно, в малки групи или розови бордюри около градината,това би предотвратило появата на инфекции и може би няма да е необходимо да бъдат третирани с препарати. Въпреки това е препоръчително да следите за болести и да предприемете нужните действия, ако те се появят. Най-добрата и лесна предпазна мярка е да засадите рози, които по природа са устойчиви на заболявания. Повечето Английски Рози, представени след 1983г са в тази категория.

Насекомните вредители са доста по-малък проблем, основният от които е листните въшки. Те са лесно контролируеми чрез пръскане с подходящ инсектицид.
Предпазни мери срещу болести и вредители трябва да бъдат предприети преди розите да започнато да цъфтят. За целта изровете и премахнете всички стари и умрели листенца и клонки, които са окапали по земята през есента и зимата и по време на резитбата. Те са тези, които ще доведат до заболяване на цветето през настоящата година.

Отглеждане на Английски Рози.

При розите има 4 основно заболявания:

– Брашнеста мана: Най-характерният белег е наличието на бял брашнест налеп върху младите леторасти, листата и цветовете на розовия храст. Поразените листа и цветове изсъхват, а засегнатите леторасли се изкривяват. За развитието на болестта съдействат неблагоприятните условия за растеж. Като предозирано торене с калий, недостиг на калций, неблагоприятни температури и др.

– Черни петна: Както името подсказва, тази болест се появява под формата на големи черни петна. Тя, ако не се лекува, ще унищожи листата и ще отслаби растението. Черните петна се насърчават от листата, които са останали влажни за 6 часа или повече, когато времето е топло. Когато поливате, правете го разно през деня. Така че листата да могат да изсъхнат преди покачването на температурите.

– Ръжда: Розата произвежда ръждиви издутини от долната страна на листата, които постепенно стават черни. Това се случа през лятото, когато времето стане по-топло.

– Мъхеста плесен: Тази болест се появява обикновено или началото на цъфтене през сезона. Или към края, когато нощите са студени, а дните топли. Не е често срещано заболяване. Но е трудно за откриване и премахване. Като цяло първият признак е, когато листенцата започнат да капят без видима причина. Ако погледнете от долната страна на листата, ще забележите много леки, мъхести гъбички.

Пръскане: Започнете да пръскате в началото на сезона и ще откриете, че трябва да полагате съвсем малко грижи през останалата част на годината. Изберете препарат, който лекува всякакви болести. Или такъв, който е за болести, засягащи конкретно рози. Когато пръскате, старайте се да пръскате добре цялата повърхност на листата. Включително и долната им страна, а също така и стеблата.

Вижте и други статии на тема рози.

Коментари (1)

  1. Хубава статия полезна но не пишете с кои препарати да пръскам при различните заболявания или профилактично

Отговорете