Отглеждане на босилек у дома

Bosilek-doma

Отглеждане на босилек у дома

Хората, които обичат хубавите ястия, ценят босилека заради неповторимия му вкус, аромат и полезните му свойства. А знаете ли кой босилек е най-полезен? Естествено този, който сами сме си отгледали!

Засаждане на босилекБосилекът е топлолюбив. Най-добре е да се отглежда чрез разсад, за да се развие по-рано. Засяването става в края на март, примерно два месеца преди засаждането в земята. Разсадът обикновено е готов за засаждане 35–50 дни след поникването. Пръстта трябва да бъде рохкава и обогатена, съставена от добре прегоряла тор, торф и измит пясък в съотношение 2:4:1. Ако купите готова почвена смес от магазина, е достатъчно да й добавите препарат против гъбични заболявания или разтвор на калиев перманганат. Ако сами подготвяте сместа, направете следното: пресейте я и я поставете на парна баня за 1 час. Топлинната обработка ще унищожи спорите на гъбичните заболявания и семената на плевелите, които се намират в пръстта и това ще ви избави от проблемите около отглеждането на разсада.

Напълнете съда за посев (с дълбочина 5–7см) с приготвената смес и леко притиснете, за да остане около 1 см до горе. Пръстта не трябва да е много влажна. Разпределете семената равномерно по повърхността. Ако сте засяли различни сортове, веднага поставете етикети, за да изберете след това тези, които сте харесали най-много. Посипете отгоре пръст така, че семената да останат на дълбочина 0,5–1см. Леко уплътнете и внимателно полейте. Покрийте съда със стъкло или полиетилен и го поставете на топло място.

При температура 20–25°С семената поникват след 10–12 дни. Вече можете да свалите покритието. За да не се издължи разсада, поддържайте температурата до не повече от 16–20°С. Поливайте с топла вода и следете тя да не остава в подложката – босилекът не обича прекалената влажност.
След появата на първата двойка листенца можете да започнете пикирането на разсада.

Отглеждане на босилек у дома.

Пикиране на босилек

За пикирането използвайте смес от същите съставки, както и за посева. Само добавете в нея 2 супени лъжици пепел и 1 равна супена лъжица минерална тор на 5 литра почвена смес. Разбъркайте добре, за да може равномерно да се разпредели.
Напълнете съда, в който ще засаждате и уплътнете пръстта. С лопатка направете малки дупки и равномерно разпределете в тях коренчетата, като се стараете да не ги повредите. Насипете пръст отгоре и отново уплътнете леко.

Грижи за босилекаНе засаждайте много надълбоко разсада. Дълбочината трябва да е както при засяването – до 1см.

Внимателно полейте, за да не полегнат стръкчетата. При необходимост ги задръжте, докато водата не попие напълно.

По-нататъшните грижи се състоят в редовното поливане с топла вода. Ако времето не позволява разсадът да се засади навън, след 2–3 седмици направете подхранване и прищипнете стръкчетата над 6–8 листа. Две седмици до засаждането започнете да закалявате разсада навън. Температурата не трябва да е по-ниска от 5–10°С.
Когато почвата се затопли до 15°С, може да се пристъпи към засаждане на разсада.

За засаждане на босилека изберете защитено от вятъра и осветено от слънцето не по-малко от 6 часа на ден място. Можете да го засадите и покрай пътеката в парника.
Разсадът може лесно да се извади, когато корените напълно са изпълнили съда.

Босилекът не понася тежките глинести почви. Добре е да подхраните почвата с прегоряла тор или с компост и да добавите торф и пясък. Засадете разсада на разстояние 25см, а между редовете – 30см.

След засаждането полейте стръкчетата. Босилекът се разлиства много добре, ако не се допуска  изсъхване на почвата.

Навреме режете съцветията – тогава босилекът ще има нови кълнове.

 

Коментари (1)

Отговорете