Орхидеята прецъфтя, а сега накъде?

orhidei-dom

Орхидеята прецъфтя, а сега накъде?

Какво е добре да направим с орхидеята, след като прецъфти. Как да се грижим за нашите орхидеи.

Да, това е едно от най-красивите цветя на планетата, но не всяка домакиня успява да украси с нея за по-дълго дома си .
Факт е, че цветето орхидея може да бъде доста капризно за едни, а при други да цъфти без проблем.

Какво да направите след нейното прецъфтяване?

Когато орхидеята прецъфти, обърнете внимание в какво състояние е цветоносът. Ако е все още зелен и не е изсъхнал, не го режете. От него растението извлича всички хранителни вещества натрупани по време на преминалия цъфтеж. Ако здравото растението е здраво. Тоест има плътни, зелени листа и нежно-зелени или сребристи корени, отрежете цветоноса над първата „заспала пъпка”. Отрежете изцяло цветоноса едва когато е напълно изсъхнал. Но, внимавайте, отрежете го на 3-4 см. от основата, така че да не нараните розетката на орхидеята.

Орхидеята прецъфтя, а сега накъде?

След това оставете орхидеята в тъмно помещение. Не я поливайте известно време, а само пулвелизирайте.
След известно време, можете да я изкарате на светло, но не на пряка слънчева светлина. Киснете я веднъж на седмица в купа с топла вода.
За да имате хубава орхидея, не забравяйте, че саксията й трябва да е прозрачна, а почвата – специална. И най-вече а корените, които остават на нивото на почвата, не бива да са покрити с пръст.

Възможно е дори след прецъфтяване, цветоноса да остане зелен. Тогава от т.нар. „спящи пъпки” може да се развият нови разклонения на цветоноса или да израснат кейки. Също така е възможно и от основата на растението-майка да израсне нова орхидея, това са т.нар. издънки.

Кейките (това е хавайската дума за дете) са млади растения, които израстват от една от заспалите пъпки по протежение на цветоноса. Затова спомагат натрупаните хормони на растежа в цветоноса. Израстването на разклонение или кейка става по естествен път или да се стимулира изкуствено с цитокининова паста.

Още по тази тема:  Саксия за орхидея.

Отговорете