Опазeте делфиниума от опасни болести

delfinium

Опазeте делфиниума от опасни болести

Брашнеста мана
Брашнеста мана Това гъбно заболяване много бързо напада делфиниума (Delphinium), а и много други растения във влажно и прохладно време през втората поливана на лятото. Върху листата и младите стъбла се появява сивобял налеп, който след това потъмнява. В резултат на това листата и стъблата загиват. За да се избегне нападение от брашнеста мана, растенията от делфиниум се засаждат по-отдалечени едно от друго (60-70 см), отстраняват се излишните клонки, за да се проветрява по-добре растението, провеждат се профилактични пръскания. Ако се открият признаци на заболяването, веднага се предприема двукратно пръскане с Фундазол – 0,1% или Тиовит – 0,8%.

АнтракнозаАнтракноза
На листата и от двете страни се появяват мнгобройни тъмни петна. Те отначало са дребни, но след това нарастват и некротират голяма част от тъкъните. При силно нападение листата преждевременно засъхват и опадат. Инфекцията се запазва в растителните остатъци. Затова е добре нападнатите растения да се отскубнат и изгорят извън градината. При забелязване на първите признаци на болестта, се пръска с фунгициди против гъбни болести – Дитан – 0,3, Манкоцеб – 0,2% и др.

Бактерийно  петносванеБактерийно петносване
По листата на делфиниума се появяват черни петна с различни размери и форма. Отначало на по-долните, постепнно обхващайки и горните. Стъблата също се нападат от това бактерйно заболяване – потъмняват от напетносването, пречупват се и изсъхват. Ако болестта се диагностицира правилно и още в началото, растението се напръсква два пъти с разтвор на тетрациклин (1 таблетка на 1 л вода), възможно е листнатата маса да бъде опазена. За да се запази растението, непременно трябва да се отстраняват повредените листа и да се унищожават извън градината. Защото заразата се запазва в тях. Добри резултати се постигат и ако се третира с един от фунгицидите: Шампион ВП-0,3%, Косайд 101 ВП-0,3%, Фунгуран ОН 50 ВП-0,3% през 7 – 14 дни и др.

Отговорете