Олеандър /Зокум/

Zokum

Олеандър /Зокум/

Олеандрите (Nerium oleander) – тези прекрасни вечнозелени храсти с дълги и тесни кожести листа и изящни едри цветове, разцъфват при първата нежна ласка на топлия влажен вятър, полъхващ от юг. Вятър, който довява далечен аромат на море и пясък и се скита сред облените в светлина земи. От тези места е пренесен зокумът.
Много отдавна той е прекрачил пределите на Средиземноморието и субтропиците на Азия, за да се превърне в любимо декоративно растение и по нашите ширини. И как да не се харесва, като притежава такова екзотично излъчване и чар.

Олеандър Nerium oleanderВ самото име „олеандър“ има мекота и чувственост. Наименованието на този красавец с едри уханни съцветия произлиза от „олео“ – миризлив и „андре“ – един от гръцките острови, където е видян за пръв път от ботаниците-изследователи.
Това така популярно растение има и множество от имена. На някои места в България е познато под името – зокум и лян. На други места е наричано още – Nerium, Laurel de jardín, Adelfa, Alheli Extranjero, Baladre, Espirradeira, Flor de São José, Laurel Rose, Flourier Rose, Olean, Aiwa, Rosa Francesca, Rosa Laurel, или Rose-Bay… и много още, но неговото истинско име е Nerium oleander или само Олеандър.

Олеандър /Зокум/.

Съществуват множество видове – с плътно зелени листа, с пъстри листа, цъфти с различни цветове…
Ароматните цветове се появяват през лятото в съцветия над удължено елипсовидните листа.

Вдървенялото стъбло и сокът са отровни.

Олеандърът е вечнозелено храстово растение, като след време става като малко дръвче.
Храстите могат да достигнат до около 6 м. височина, но най-често са около метър до 3 м.
Родината на растението е Северна Африка, Средиземноморския басейн, Източна и Югоизточна Азия. Олеандъра предпочита сух и топъл климат и затова вирее добре в тези области.

Вирее добре на полусянка или сянка.

Влага: може да оцелее и в сухи и във влажни почви. Бърз растеж се получава, когато има предоставена влага по време на суша. Някои цветни под видове могат да оцеляват и при по ниски температури от -9 до -6 градуса по Целзий, но зелените части ще бъдат повредени.

Размножаване: Най-добре е да вкорените резници през лятото. Също може да се засеят и семена, но растението няма да достигне реални размери – ще остане малко.

ВНИМАНИЕ
Олеандърът е токсичен. Контактът с кожата може да предизвика реакция. Избягвайте димът, когато се изгарят резници.

Коментари (2)

    1. Здравейте,
      В Zeleno BG, в категория ГРАДИНСКИ ЦЕНТРОВЕ 🌳има представени 61 градински центъра от цяла България, с телефони, адреси, продуктово разнообразие: https://zeleno.bg/business_area/gradinski-tsentrove/
      Прозвънете ги, Можете да ги сортирате по ГРАДОВЕ

Отговорете