Офика

Ofika

Офика

Офиката (Sorbus aucuparia) дава червен сигнал за края на лятото
Дървото на късмета издържа на големи студове, но страда от засушаване

Краят на горещото лято идва, когато оранжевите плодове на офиката станат яркочервени. Много често това красиво растение е наричано калина, но всъщност не е. Офиката е още позната като самодивско дърво и дървото на късмета. Тя привлича птиците отдалеч с яркостта си и е полезна храна за тях и много насекоми. В медицината се използват листата и плодовете на офиката, а също и кората.

Това дърво е много често срещано по алеи, паркове, градини, улици и високо в планината. Това е, защото не се влияе от замърсения въздух и състава на почвата. Ще я видим на бедни, каменисти, глинести, варовити, та дори и мочурливи почви. Разбира се, най-подходящи за нея са свежите, рохкави и плодородни почви. Това се постига, когато се отглежда единично в градината или в парка.

Офика.

Офиката е малко красиво дърво, достигащо височина 10-12 м. Обича светлината, но се справя и на сянка.
Цъфти през май. Цветовете са дребни, бели, събрани в съцветия, като плодовете през август и септември, когато започват да зреят. Запазват се на дървото като ярки украшения дори до зимата, ако не е много мразовита. Офиката издържа и на ниски температури, дори предпочита прохладния въздух пред горещините. Продължително засушаване е пагубно за нея.

Оригинална е сиво-зелената й кора, която в по-млада възраст е без пукнатини. По-късно кората на офиката започва да се напуква плитко. Листата са перести, назъбени по края. Красива е наситенозелената им окраска, но понякога страдат от ръжда.

Плодовете.

Офика плодовеБогати на витамини, не се ядат направо. Месестите лъжливи червени плодчета съдържат всяко едно по 3-5 дребни семенца. Узряват през септември и октомври, когато се берат или остават дълго на клоните.

Плододаването е всяка година. Семената са много кълняемоспособни и засети напролет, никнат бързо за 2-3 седмици, но изискват стратификация. Плодовете имат богато съдържание на витамини, но не се консумират без специална обработка.

Коментари (2)

  1. Стратификация, това е дозряване на семената след беритба. Продължителността зависи от биологичните особености на вида, но влияние оказват и условията на средата.

Отговорете