Грижи за новозасадените дървета и храсти през декември

Grizhi-darveta-zima

Грижи за новозасадените дървета и храсти през декември.

Защитата от гризачи е задължителна за младите ябълкови, крушови и др. плодни дръвчета. Мишките не прощават и на декоративните видове. Те изгризват камбия даже на ясена и китайската топола. В магазините се продава защита за стъблото – тънка мрежа за обвиването му. Но това може да стане и с отпадъчна хартия, а дори някои любитебли нахлузват пластмасови бутилки с изрязани дъно и отвор. Варосването на стволовете на широколистните дървета с варово мляко – 20% (2 кг гасена вар на 10 л вода) освен че здащитава стволовете от слънчев пригор, има и предпазно действие срещу някои лишеи и пазарити. Ако към варното мляко се добави фунгицид – шампион, фунгуран и д р. – тогава разтворът предпазва и от някои гъбни и бактериални заболявания. В края на февруари е добре варосването на стъблата да се поднови, защото често се измива от падналите валежи.

Привързването на засадените през есента декоратвни храсти и дръвета (между другото и засаденити през пролетта) към опори е повече от желателно. Оставяйки растението без опора, вятърът ще го разклати или наклони и от това ще пострада кореновата ситема. Тогава вкореняването ще бъде проблематично. А при по-драстични случаи и невъзможно.

Грижи за новозасадените дървета и храсти през декември.

Добре е да се погрижете и за короната на новозасадените дървета и храсти. Мокрият сняг може да счупи клоните. Затова е добре да ги привъжете към централното стъбло – леко, без драстична промяна на ъгъла, от който израстват. Особено наложително е привъзването на клоните при видовете с пирамидална корона. А също и при тези, при които клоните израстват под остър ъгъл. Два пъти по-належащо е привъзването на клоните при иглолистните, най-вече при кипарисите и смриките (хвойната).

През декекември, поне на два-три пъти трябва да се провери състоянието на сърхраняваните грудки на далиите, гладиолите, бегониите и др. Ако ги съхранявате в помещение с висока влажност, и ако там държите запасите си от недобре измити картофи и моркови, бъдете сигурни, че до пролетта ще бъдат нападнати от пухкавия мицел на гъбите, причиняващи гниене. Затова съхраняването трябва да става в сухи и прохладни помещения! Ако забележите загниване, бързо отстранете заболелите грудки. Останалите внимателно просушете и напрашате с фундазол. Предпазно действие оказва и напрашването на луковиците и грудките с чиста дървесна пепел.
През този период в градината е полезно да се организира хранене на птиците. През пролетта, лятото и есента птиците защитават вашата градина от вредители. И сега през декември е време да им помогнете да преживеят трудната за тях зима.

Отговорете