Най-нови видoве от розите на Дейвид Остин

rozi-wollerton-old-hall
Wollerton Old Hall

Най-нови видoве от розите на Дейвид Остин

Автор: Христо Арабаджиев

Представяме Ви три от петте най-нови видoве от розите на Дейвид Остин.

William and Catherine.

Рози William and Catherine, Уилям и КатринЦветовете на вида „Уилям и Катрин” са особено красиви със своите класически малки чашки, притежават многолистността и характерните цветове на Старите рози. В центърът на всеки цвят има сърцевина от подвити навътре малки листенца. В началото, когато цветовете се разтварят, цветът им е бледо кайсиев и след това бързо преминава в сметанов, а после и в снежно бял – създава се цялостно впечатление за бели цветове. Листенцата капят по много чист начин, което е много важна характеристика при бялата роза.Това е изключително хубав вид розов храст, който оформя гъст, сравнително правилен храст.

Ароматът наподобява чиста смирна и е средно силен.”Уилям и Катрин” би бил отличен избор при оформянето на смесени, неформални плетове и при по-официални плетове. За нас е чест да наречем тази роза в чест на Кралската сватба на Принц Уилям и Дукесата на Кеймбридж. Която се състоя на 29 април 2011 година в Уестминстърското абатство.

Най-нови видoве от розите на Дейвид Остин.

Wollerton Old Hall

Рози Wollerton Old HallТова е най-силно ухаещата роза от представените нови видове тази година. Всъщност е една от най-прекрасно ухаещите от всички английски рози. Има характерен аромат на мирта, което рядко се среща при рози. Този аромат се е появил първо при „Констънс Спрай” и после в „Скептърд айл”. Закръглените пъпки са обагрени с привлекателни искри в червено. Те се отварят , разкривайки закръглени, маслено жълни цветове, които постепенно избледняват до сметаново бяло. Дори, когато цветовете са напълно разтворени, те съхраняват своята красиво закръглена чашковидна форма. Храстът е сравнително изправен, гъст и има много клони излизащи от корена. Той има съвсем малко бодли.

Със своето деликатно оцветяване „Уолъртън Олд Хол” ще се смеси много успешно с други видове розови храсти, особено целогодишните.Това е прав храст, който е подходящ, както за официални, така и за неофициални случаи.Той трябва да се разположи  там, където уханието му ще бъде достъпно за любителите на рози. Уолъртън Олд Хол в Шропшайър има една от най-красивите, частни градини в страната. Градините са създадени около Залата от шестнадесети век и представят рози в оригинални комбинации. Това  включва и много от от нашите собствени, английски рози. Можете да се насладите на този вид през определени летни дни.

 

Queen Anne

Рози Queen Anne„Куийн Ан“ е друга роза, притежаваща класическата красота на Старите Рози. Но по-скоро наподобява Сентифолиас или Бърбънс. Цветовете със среден размер са в чист розов цвят, като външните листенца са по-бледи от вътрешните. Тази роза образува изправен храст, който е гъст и има съвсем малко бодли. Може да съжителства много успешно с други, по-официални рози. Или да бъде отглеждана в дом при по-непрофесионални грижи, независимо дали ще я смесите с други видове или с целогодишни храсти. Цветовете имат чудесен аромат с привкус на круша, който след секунди преминава в характерен розов аромат. Розата „Куийн Ан” е наречена в чест на тристагодишнината на пистата за конни надбягвания в Аскот. Най-известната писта за  конно надбягване е основана от Кралица Ана през 1711 година.

Ето и някои от разсадниците за рози.

Вижте и други статии на тема рози.

Коментари (2)

  1. Розите са много красиви, аз много обичам розите ,те са най красивите цветя за мен

Отговорете