Най-известни лечебни растения

Aronia
арония

Най-известни лечебни растения

автор: ЗП Мирослав Петров – Шизандра

Човек, ако познава ценните свойства на цветята може да подобри своят живот. Ето и растенията, които можем да ви представим: арония, хеномелес, шизандра, ехинацея, лофант, облепиха, каланхое – стаен женшен, лимон,  скоруша, златен корен, гинко.

Към рода хеномелес принадлежат четири вида. Тяхната родина е Далечният изток – Китай и Япония. Като културни растения в Европа се отглеждат от края на ХIХ век. Те са листопадни храсти с изключително красиви едри цветове. Листата са плътни и блестящи, а плодовете – кръгли, подобни на дюли вкусни и много ароматни.Узряват в късна есен и при добро съхранение се запазват до февруари. Те са и много полезни, с високо съдържание на витамини и антиоксиданти.

Известни лечебни растенияГинко билоба усилва циркулацията на кръв в организма, което е от голямо значение за оросяването на мозъка.Потенциален антиоксидант, Гинко билобата подсилва капилярите на стените на кръвоносните съдове и защитава мозъчните клетки от увреждане. Улеснявайки циркулацията на кръвта, Гинко билоба увеличава притока на кислород до мозъчните клетки и способността ни да запомняме и да разсъждаваме.

Плодовете на аронията се характеризират с истинско богатство от витамини и минерали. Най-високо е съдържание на витамин P. В това отношение аронията е абсолютен рекордьор сред плодовете. Значимо е количеството на  калия, калция, фосфора, магнезия, желязото, а от микроелементите най-добре са представени йод, манган, мед, молибден. Не по-малко са и органичните киселини – лимонена, ябълчна и  янтарна. Представително е количеството на пектинови, дъбилни и багрилни вещества. Сокът от арония е много лечебен, помага на обмяната, кръвообразуването и тонуса, стимулира щитовидната жлеза, активизира пропускливостта и еластичността на кръвоносните съдове. Аронията понижава кръвното налягане. От плодовете във всяко семейство могат да се приготвят сокове, сиропи, сладка, мармалади.

Най-известни лечебни растения.

Облепихата помага при силна умора, авитаминоза, ниско кръвно налягане, особено през пролетта. Отварата от клонките заедно с листата се препоръчва за измиване на главата против косопад. А отварата от семената е слабително.

Родиолата или златният корен е едно от най-известните лечебни растения в Русия и Северна Америка. То съдържа вещества, стимулиращи нервната система и има адаптогенни свойства, които повишават съпротивителните сили на човека при стрес или други неблагоприятни въздействия, поради което интресът към него тепърва ще нараства до невероятна степен.

Шизандрата е едно красиво декоративно растение и е от най-добрите билки в света.

Скорушата е красиво дърво с полезни за здравето плодове. Калиеви, калциеви и магнезиеви соли, които съдържа имат положително влияние върху функциите на сърцето и кръвоносните съдове, на черния дроб и нервната система. Консумацията им може да се разшири чрез приготвянето на нектари, компоти, мус, конфитюр и др. Добри резултати дава комбинирането им с по-кисели плодове – ябълки, дрян, джанки.

Ехинацеята – За лечебни цели се използват стъблото, цветовете и корените – укрепват имунната система на организма и предпазват от инфекции.

Те са прекрасни за вашата градина и за вашето здраве. Посадете си ги и им се радвай

Коментари (7)

  1. Растенията, за които става на въпрос, са малко извести в България.Те са с много приложения в Китай, Япония, Русия, Северна Америка, а от някои от тях има много продукти с лечебна и козметична цел.В интернет има доста материали и ако някой се интересува може да намери много повече информация.
    За всички растения от статията може да ви дадем и ние конкретна такава, но тук е с ограничени данни, за да не ставаме скучни и да не отегчаваме, а бързо и лесно да ви насочим към красиви и екзотични помощници от растителното царство.

  2. Искам да имам повече растения. Обичам ги, радват ме и ме лекуват!!!

Отговорете