Най-големият цвят в света

Rafleziya

Най-големият цвят в света.

Едно от най-големите чудеса в света на растенията е рафлезията на Арнолд ( сем. Rafflesiaceae) . Това растение няма листа, нито стъбло и корен, вижда се само един огромен цвят с диаметър до 1м и тегло до 8 кг.

Рафлезията (Rafflesia) се среща само в тропическите степи на островите Борнео и Суматра. Открита е през 1818 г. от английския пътешественик Арнолд по време на експедицията му в Суматра. Ето как той описва впечатленията си: „ В Пуло Лебас край река Манна съвсем случайно попаднах на най-голямото според мене чудо на природата. Тъкмо се бях отделил за малко от групата, когато изведнъж дотича един от малайските ми прислужници и с израз на безкрайно учудване започна да вика: „ Господарю, ела бързо с мене, огромно цвете, прекрасно, необикновено!”. Побързах след него и след около 100 метра навътре в джунглата видях огромен цвят, израснал направо от земята.

Честно казано, ако бях сам, без свидетели, нямаше да се осмеля да съобщя размерите на този цвят, толкова много надвишаваше големината на цветята, които бях виждал и за които бях чувал. За щастие с мене бяха сър Стемфорд, г-жа Райфълз и уважаемия г-н Полсгрейв – тамошен жител. Макар и учудени толкова, колкото и аз, те можаха да свидетелстват, че казвам истината. Цветът имаше диаметър точно 1 ярд (91 см) и това беше най-поразително”.

Най-големият цвят в света – рафлезията.

Наименованието на растението произлиза от презимето на откривателя му – Арнолд – и на спътниците му в експедицията – семейство Райфълз.
Рафлезията е паразит, който атакува пълзящите по земята корени на лианите от рода Tetrastigma. Лепкавите и семена покълнват на пропукана кора. Паразитът прониква с нишковидните си израстъци в тъканта на ратсението-госторпиемник, враства се в нея и образува малка цветна пъпчица. Отначало тя изобщо не се вижда на вън, след това се увиличава и след около 9 месеца върху повърхността на коренчето, дебело само 1 см, се появява огромна цветна пъпка, приличаща на глава зеле. След като се отвори, се показва огромен цвят с пет месести листа, чиято дебелина може да достигне 2 см.

Цветовете са червени, а повърхността им е покрита с жълти петна, което ги прави подобни на разлагащо се месо. Това впечатление се засилва от силната миризма на мърша, която излъчва необикновеният цвят. Тя се усеща на разстояние около 15 метра. Примамени от приятната за тях миризма, насекомите от разр. Diptera ( Двукрили) атакуват цвета и го опрашват. Трябва да се подчертае, че в цвета има голяма жлеза, която отделя нектар, примамващ насекомите. В нея може да се събере до 7 л течност.

Рафлезията често расте по пътечки, по които минават слонове. Според някои изследователи тези тежки животни смачкват намиращите се в краката им растения заедно с плода и пренасят полепените по стъпалата си семена. Разпространяването на семената може да се извърши и от гризачите, които ядат плода.

Това необикновено растение „ се радва” дори на собствен паметник. В хола на Природоисторическия музей в Лондон се намира восъчно копие на рафлезия в естествена големина. По този начин цветът-гигант приветства любителите на природата, които идват да посетят музея.

Отговорете