Нарцис

Nartsis

Нарцис

/Narcissus/
Семейство-Amarylliadaceae/кокичеви/

В древногръцката митология съществува легенда за нарциса. Веднъж синът на речния бог – красавица Нарцис, минавайки край реката се навел да утоли жаждата си. Виждайки отражението си той се влюбил в него и умрял от любовта си. Боговете се смилили над него и го превърнали в цвете.

Това цвете има безброй подвидове. Освен това селекционерите непрекъснато експериментират с него. Новите сортове имат по-едри цветове, по-стабилни дръжки, по-разнообразни багри на цветовете – бели, кремави, жълти с различна интензивност.

Различните видове цъфтят от март до май и достигат от 20 до 60 см височина. Като останалите луковични растения, нарцисът се размножава чрез стари и нови луковички, които трябва да се садят през есента на дълбочина 10-15 см. Обича слънце или полусянка и вирее във всяка градинска почва.

За разлика от лалетата и зюмбюлите, нарцисите могат да останат до 5 години на едно и също място, без това да се отрази на цъфтежа и развитието им.
Въпреки че цветето се отглежда главно като градинско, то е подходящо и за стайно.

Внимание: винаги, когато пипате луковиците, винаги носете ръкавици. Това се прави,защото луковиците на нарциса са отровни и могат да предизвикат алергични реакции.

 

Коментари (2)

Отговорете