Начини за сушене и съхранение на билки

Susheni-bilki

Начини за сушене и съхранение на билки.

Три са най-разпостранените начини за сушене на билки. Това са: бавният метод (на въздух), бързият (във фурната) и супер бързият начин за сушене (в микровълновата).

1. Бавният начин, доказал се във времето.
Най-разпостраненият начин за сушене на части от растения е да се поставят на тънък пласт върху вестник или друг вид хартия. Задължително е преди това  растителните части да се измият добре със студена вода, за да се изчистят от прах, пясък и т.н.. Подготвените по този начин и изцедени билки се поставят на проветриво място, където слънцето не огрява. Хартията се сменя периодично, за да може да поема влагата от растителните тъкани. Ако често сушите билки, можете да използвате дървени рамки със ситна мрежа, вместо хартия. При този метод, се препоръчва  да се суши само употребяемата част от растението. Тоест, ако е лайка, да вземем само цветчетата, ако е мента – само листата и т.н. Сушенето на снопчета е още по-лесно, Освен това са и по-красиви. Но имайте предвид, че сушенето на отделни растителни части става много по-бързо от това на целите стръкове.

Начини за сушене и съхранение на билки.

2. Бързият метод (във фурната)

Сушене на билки във фурната
Сушенето на билки във фурната е доста по-бърз начин, но има опасност да ги изгорите. Първо наредете растителните части върху хартия за печене или фолио в тавички. След това настройте фурната на най-ниските възможни градуси или не повече от 50. При липса на такава възможност, затоплете фурната и я изключете, а след това поставете билките за сушене. Внимавайте с температурата. Оставете вратичката леко отворена, за да може отделената влага да избяга бързо. През интервал от 20-30 минути обръщайте билките. До час би трябвало да са готови. Засега, това е най-добрият вариант за бързо домашно сушене на по-сочни билки.

3. Най-бързият метод, за няколко минути в микровълновата печка.
Билките се подреждат върху хартия за печене и се покриват с още един пласт от нея. Микровълновата се пуска за 1 минута. Ако се разнесе аромат от растителните части, се спира веднага. Тази процедура се повтаря до пълно изсушаване. Тогава листенцата се чупят лесно между пръстите с характерно хрущене. Този метод отнема от една до няколко минути в зависимост от растенията. Единственият недостатък е, че не могат да се сушат големи количества.

Начини за сушене и съхранение на билки.

Съхранение. Независимо кой метод на сушене ще изберете, е много важно и как ще съхранявате билките и подправките, за да запазят максимално дълго аромата и полезните си свойства.

Изсушените ароматни снопчета или букетчета се прибират в хартиен плик и се съхраняват така на хладно място, където няма влага. Може да се приберат и в платнени торбички (например от органза). Така хем ще са красиви, хем ще ароматизират помещението и дори гардероба. Те могат да проявят дори репелентни свойства срещу молци, дървеници и други.

Когато билките не са на снопчета, препоръчваме да ги стриете добре, като отстранявате всички твърди частици и по-големи стъбълца. Съхранението в малки съдове с херметическо затваряне е най-подходящо. А мястото на съхранение, трябва да бъде хладно и тъмно. Можете да използвате тези лековитите съкровища в продължение на 6 до 12 месеца в зависимост от самото растение и начина на съхранение. Изсушените билки и подправки имат по-силен аромат от свежите. Освен това могат да се добавят към ястията преди края на готвенето, докато при свежите не е така. Имайте предвид, че топлинната обработка влошава качествата на свежите билки, затова е най-добре да се добавят, когато ястието изстине.

Начини за сушене и съхранение на билки.

Замразяване на билки, дали е подходящо?

Някои растения като див лук, босилек, кантарион, магданоз и естрагон запазват много по-добре качествата си, ако бъдат замразени, а не изсушени. Можете да съхраните ценните растения и билки по два начина във фризера, но задължително трябва да бъдат нарязани и готови за употреба. Първият начин е просто да ги поставите в пликчета или малки кутийки, които предварително сте надписали. Вторият начин е да разпределите количеството нарязани билки във формички за лед и да ги залеете със зехтин, разтопено краве масло или просто вода. Замразените кубчета можете да оставите във формичките или да преместите в пликове, за да не се смесват ароматите на различните растения.

Вижте и други статии ня тема 🌿 Билки, Подправки, Лечебни Растения.

Коментирайте

Отговорете