Мястото на розите в двора е в зависимост от вида им

rozi-myasto

Мястото на розите в двора е в зависимост от вида им.

автор: Веска Флорова

Уханието на цъфнал трендафил създава чувство на уют в бабиния двор. Вековна традиция е в цветния кът на българката да доминират красивите розови  храсти. Съвременните сортове градински рози със своето голямо разнообразие от багри и аромат дават още по-богати възможности за изпълнението на съвършенни идеи.

Розата е едно от най-употребяваните растения за трайно зацветяване на паркове и градини. Благодарение на своите изключителни декоративни качества тя намира широко приложение в зеленото строителство. Преди всичко розите имат особено красиви цветове, обагрени с всички багри на цветната палитра от снежно бяло до почти черно.  Пъстрите рози са особенно прелестни с различните съчетания на две и повече багри на един цвят. По големина   цветовете са най-различни, като се започне от дребни миниатюрни розички и се стигне до едри кичести цветове. Цъфтежът на розите е непрекъснат от май до късна есен. Изобилието от цветове върху храста прилича на грамаден букет. Много рози се отличават със силен и нежен аромат. Розите служат за украса и заради красивите си зелени и лъскави листа, които при някои видове са особенно декоративни.

Плодовете на розите обагрени в червено, жълто или оранжево придават на храста допърнително декоративна стойност.
В зависимост от големината и формата на двора, розите се използват по различен начин.Употребата на розите е различна в зависимост от групата, към която принадлежат дадените сортове. Розите могат да се засаждат единично или в малки групи.

Мястото на розите в двора.

 Розите в двора , компактни цветни фигури

Бордюрните, ниски, миниатюрни рози се използват главно за самостоятелен бордюр по дължина на алеята от едната или от двете срани. По този начин се очертава пътеката и плавно се преминава към зелената площ. Те могат да се използват и като бордюри на фигури от храстовидни рози. Така се постига плътно вертикално зацветяване на фигурата. Групирани дребноцветните полиантови рози, могат да образуват цветни фигури в зелените площи.

Компактни цветни фигури се получават, когато се използват растения с еднаква структура на храста. За да изглежда добре  фигурата или непрекъсната цветна лента, е желателно растенията да се засаждат на 25-30см гъстота, тъка че да не се вижда гола земя.  Цветовото съчетание е индивидуално решение но за  постигане на ефект трябва да се спазват някои основни правила: при оформяне на цветни фигури в зелената прощ растенията се засадждат по няколко от един и същи цвят. Така се получава петно от този цвят. Бордюрите от един и същи цвят дават представа за по-дълга алея, но добре изглежда и комбинация от няколко цвята, като всеки цвят заема определен участък. Миниатюрните рози може да се разположат и в декоративни сандъци пред къщата или единични растения да направят акцент в алпинеума.

Декоративните храстовидни рози са най-често срещаните паркови рози. Това са сортове флорибунда и чайни – хибриди. Храстите са средно високи от 80 до 120 см, силно разклонени, с лъскави листа и много студоустойчиви. Цъфтят почти непрекъснато с многобройни, едри цветове. Те се използват за единично или групово засаждане и за образуване на цветни фигури или ленти в зелените площи. Сортовете с по-голяма височина може да оформят цъфтящ жив плет покрай оградата. При групирането на различни сортове с цел да се получи компактна цветна фигура в зеленита площ  е задължително условието храстите да бъдат с еднаква структура и височина. За да не е „плешива” фигурата разстоянието между растенията трябва да е 50 см. Ефекта от съчетаването на цветовете е също както при бордюрните рози – целта е на определено място да доминира определен цвят.

Мястото на розите в двора.

Катерещи влачещи рози

Катерещите /влачещи/ рози изискват по-специални места в градината. Те зацветяват декоративни подпори, решетки, беседки. От катерещите рози може да се оформи красив тунел над входната алея .
Храстите са с високи 2-3м, еластични леторасти, които свободно могат да се увиват по цялата дължина на оградата. Могат да се използват за цветни фигури, често в комбинация с ниски храстовидни или бордюрни рози. Когато се оформят по-големи групи рози, на преден план се засаждат по-ниски форми, после по-високи и се върви към буйно растящите катерещи сортове.

Високостъблените /Щамбови/ рози – тези рози формирани със стебло и разкошна цъфтяща корона са акцента на всяка градина. Те също цъфтят непрекъснато през цялото лято. Засаждат се единично в зелената площ или в редици край пътеките. Разстоянието между растенията е около 2м. и много зависи от сорта на розата, облагороденa на подложката. Могат да се използват и за цветни фигури, комбинирани с ниски или почти стелещи миниатюрни рози.Успешно се развиват и в големи декоративни кашпи на площадката пред къщата или на верандата.
При разполагането на розите в двора, едно от най-важните условия е мястото да бъде слънчево. Розите са светлолюбиви растения и за пълноценното им разветие се изисква слънчева светлина. За постигането на мечтаната розова  градина трябва постоянство, желание и грижи.

Голяма част от декоративните разсадници регистрирани в каталога на zeleno bg, предлагат рози.

Вижте и други статии на тема рози.

 

Коментари (7)

  1. Розата е кралицата на цветята. непретенциозна и винаги величествена. имам над 40 различни видове и различни цветове , отглеждам ги с голяма любов.

  2. Харесвам много розите, отглеждам ги с много любов и грижи. За мое съжаление не попадам на сорт, който да цъфти през цялото лято. Може ли някой да ми препоръча такъв сорт? Сега на 24 март се открива изложбата „Цветна пролет“ в Пловдив и се надявам да намеря такива рози.

  3. Имам много малко рози, но ги гледам и се грижа за тях с голяма обич.
    Ще се снимам при тях и ще ви ги пратя.

  4. Някой има ли синя роза. Много ми се иска да имам този цвят. Ако някой има да звънне на 0884858258

  5. Розите ми цъфтят до падането на снега. Всeки прецъфтял цвят се изрязва заедно с дръжката на негово място тръгват нови цветове. Пръскам ги с дитан или топаз април , септември . торят се с тор за рози и комбиниран тор: амониева селитра калий и фосфор.аз имам 15 рози 4 оттях са катерливи. кокато цъфнат ще покажа моя двор. желая успех на всички, които обичат рози, защото красотата изисква много грижа и любов!

Отговорете