Мушкато – Анелия Василева – Варна

mushkato-ohrid

Мушкато – Анелия Василева – Варна

В рубриката „Моите цветя” не съм виждала цветето Мушкато. До това лято и аз нямах такова, но се запалих от една екскурсия до Охрид миналата есен.
Там на всеки прозорец се кипреха Мушката и Сакъзчета и градът изглеждаше толкова пъстър и ухаен, че тази пролет реших и аз да накича балконите си с тези красиви цветя.

Мушкато - Анелия Василева - Варна

Мислим че са обикновени и банални и търсим цветя със сложни латински наименования и редки съцветия. Но това не е вярно. Мушкатото има десетки нюанса с цветовете си, големи като рози, а листата му са зелени и мъхести с нежна кафява украса. Освен това излъчва фитонциди и е полезно за здравето в затворени помещения през зимата. Ако е на слънчев прозорец – цъфти цяла зима.

Сакъзчето е същто много красиво и разноцветно, но цветовете му са по-дребни и по-малотрайни, а листата му са лъскави. Викат му пълзящо Мушкато, защото прави гирлянди. И двете растения обичат ежедневно поливане особено ако са на припек.
Надяйвам се че повиших рейтинга на истински българско цвете Мушкато, с което българката е украсявала своя дом векове наред преди нас.

Коментари (8)

  1. Мушкатото е много красиво цвете. Лесно за отглеждане. Жалко,че много жени гледат на него като „цветето на баба“.

  2. За мен мушкатото е най-хубавото саксиено цвете няма друго което да цъфти толкова дълго време имам десет цвята обожавам го.

  3. В Италия и Испания, в курортните градчета, е отрупано с разноцветни мушката. Такава радост за очите! А ние – „цветето на баба“, все се правим на много модерни, а всъщност сме си едни обикновени еснафи!

  4. Имам дъвки, имам мушката едри, дребни и различни по цвят, цъфтят цяло лято много са красиви.

  5. Дали е нужна специална грижа за мушкатото. За добър цъфтеж имам предвид.

Отговорете