Многогодишна ралица /Delfinium cultorum/

Mnogogodishna-ralitsa

Многогодишна ралица /Delfinium cultorum/

От многогодишни видове ралици с най-голямо значение е видът делфиниум култорум (Delfinium cultorum). Той има голямо разнообразие на сортове, които се отличават не само по формата и баграта на цветовете, но и по височината и степента на разклоняване на растенията. Достига височина до 150 см. Листата са длановидни дълбоко нарязани.

Многогодишна ралицаМногогодишната ралица се размножава чрез семена и чрез разделяне на коренищата. Семената се сеят в сандъчета през март, пикира се също в сандъчета и се засажда на постоянно място. Коренищата се разделят рано напролет или след цъфтежа.

Многогодишната ралица спада към най-невзискателните и лесно отглеждани растения, но най-добре се развива и цъфти на обилно наторени с добре разложен оборски тор и добре обработени глинесто-песъчливи почви и на слънчеви места.

Широко се използва в парковете и градините, където се засажда в групи или поединично в тревните площи. Дава отличен материал за рязан цвят. Цветовете, натопени във вода, траят до 10 и повече дни.

Коментари (5)

  1. Красиво градинско цвете, но не мога да го хвана. Купувах професионални семена но нищо. Ако може някой да ми изпрати туфа от синя ралица.

  2. Аз си купих от goldenplants.bg
    6 лв .пораснало и в саксия..много е хубаво.

  3. Здравейте моята любима се казва Ралица много изкам. Да и закупя това красиво цвете на което е кръстена моята мила жена може ли някой да ми каже каде във Варна мога да намеря да купя това красиво цвете?

Отговорете